Gyeptrágya típusok

Gyeptrágya típusok – Mikor melyiket kell használni?

Ahhoz, hogy minden évszakban gyönyörű legyen a gyepünk gondoskodni kell annak trágyázásáról. Magyarországon a legtöbb talaj nem képes biztosítani a megfelelő tápanyagot a növényeknek, ezért trágyázásra mindenképpen szükség van. A trágyázást a gyep szezonális igényeihez kell minden esetben igazítani.

Nézzük meg milyen gyeptrágya típusok közül választhatunk?

  • Szemcsés műtrágya, amely a vízben azonnal feloldódik.
  • Granulátumos típusú műtrágya, amelynek a tápanyagleadása szabályozott.
  • Folyékony trágya, amelyet permetezve vagy öntözve juttathatunk a talajba.

 

A szemcsés, valamint a granulátumos trágyák sokkal nagyobb hatástartamúak, viszont a folyékony műtrágya gyorsabban fejti ki hatását a talajban. A folyékony változatnál a pázsit gyökere azonnal fel tudja venni a trágyát, így nem kell aggódni az időjárási viszonyok miatt. A szemcsés trágyák további előnye, hogy nem tudnak olyan gyorsan kimosódni, mint folyékony társaik. Leginkább évszakfüggő, hogy a gyeptrágyák közül mikor melyiket érdemes használnod. Az emaki áruházban találhatunk hosszúhatású gyeptrágyát, lótrágya pelletet, gyepindító műtrágyát, magaságyáshoz való műtrágyát, speciális gyepműtrágyát, 4 évszakos műtrágyát. A gyep további kezeléséhez is kínálnak különféle növényvédő szereket, így vásárolhatunk mohaelnyomót és villámgyors zöldítőt vagy rovarölő permetet is.

 

Mi pontosan a műtrágya és mikor kell a gyepünket trágyázni?

A műtrágya azokat a mikroelemeket tartalmazza, amelyre a nővényeknek, – esetünkben a pázsitnak – nagy szüksége van. Ha a talajban nem található elég trágya, akkor azt mindenképpen pótolni kell műtrágyával. A fű nem igényli az év során, hogy mindig nagy mennyiségben kapjon trágyát. Mindig törekedjünk arra, hogy foszforban gazdag trágyát adjunk a füvesítés során és amikor már szépen kifejlődött a fű, akkor a fenntartásához adjunk nitrogéntúlsúlyos trágyát. Az őszi időszakban meghálálják a káliumos trágyát, mert az erősíti a gyepet.

 

Hogyan juttassuk be a földbe helyesen a különféle trágyákat?

Nem nagyon bonyolult a műtrágyázás, de azért vannak fontos szabályai. A műtrágyázás során kiemelkedő fontosságú, hogy mindig egyenletesen szórjuk el. Az egyenletes elosztáshoz használhatunk kimondottan erre a célra való műtrágyaszórót. Itt kettő fajta közül választhatunk: forgóhengeres, amely a kisebb területeken lehet segítségünkre és röpítőtárcsás, amely a nagyobb területek beszórását segítheti. A szemcsés műtrágyánál nagyon vigyázzunk az egyenletességre. A műtrágyát mindig a fűnyírás, a gereblyézés és az esetleges gyepszellőztetés után végezzük el, hogy minél hatásosabb legyen. Láthatjuk, hogy nagyon oda kell figyelnünk a gyepesítés előtti és alatti teendőkre is. Csak akkor vágjunk bele a füvesítésbe, ha elég kitartóak vagyunk és tényleg minden szükséges tápanyagot tudunk biztosítani, mert ellenkező esetben csak egy álom maradhat a szép zöld gyep. A nyári időszakban még a nyaralás ideje alatt is gondoskodni kell a megfelelő öntözésről!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post Hogyan válasszunk autószőnyeget?
Next post Őszi tippek a takarékos klímahasználathoz