Mikor van szükség fogimplantátumra?

A fogimplantátum olyan fogászati megoldás, amelyet a kihullott vagy kihúzott fog hiányának pótlására alkalmaznak. A fogimplantátumot olyan esetekben alkalmazzák, amikor a fog hiánya miatt a rágófelület mérete csökkent, a fogak elmozdultak, vagy fogpótlást igényelnek. Az implantátumok a természetes fogakkal megegyezően működnek, így javítják a rágás hatékonyságát és a fogsor esztétikai kinézetét.

Az implantátumok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fogpótlásokkal szemben. Természetes megjelenésű végleges fogpótlást képeznek, amelyek nemcsak úgy néznek ki, mint a saját fogaink, hanem úgy is érződnek a szájunkban. Az idő előrehaladtával nem bomlanak el, nem válnak instabilakká. Magas komfortérzetet adnak, mert nem mozdulnak el, kényelmesek és stabilak. Az implantátumokkal a táplálkozás hatékonyabbá válik, ami javítja az egészségünket. Végül, de nem utolsósorban az implantátumok helyreállítják a fogazat esztétikai megjelenését, ami javítja az önbizalmat és a kommunikációt. Az implantátumok – helyes szájhigiénia fenntartása esetén – életre szóló megoldást jelentenek a hiányzó fogak pótlására, amelyek évtizedeken keresztül tartósak és megbízhatóak maradnak. Magukat az implantátumokra csavarozott fogpótlásokat 10-15 év elteltével célszerű kicserélni, de a fogimplantátumot nem kell eltávolítani, az tovább funkcionál. Ha odafigyelünk a szájhigiéniára, és betartjuk a félévenkénti, rendszeres kontrollra járás szabályát, akkor jó eséllyel megelőzzük, hogy az implantátumunk alatt fogágybetegség alakuljon ki, és amiatt a műgyökér esetleg kilazuljon.

Az implantátum beültetése előtt a fogorvos alaposan megvizsgálja a pácienset, és megállapítja, hogy esetében megfelelőek-e a feltételek az implantátum beültetéséhez. Az optimális páciens teljesen egészséges, jó a szájhigiéniája, és megfelelő anatómiai adottságokkal rendelkezik a fog implantátum behelyezésének tervezett helyén. A legújabb eljárásoknak köszönhetően tulajdonképpen szinte mindenki számára alkalmazható az implantáció. Vannak olyan tényezők is, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt: például ha valaki erős dohányos, bizonyos gyógyszereket szed, cukorbeteg, esetleg vérzékenységben szenved.

Nem ajánlott implantátumot beültetni súlyos cukorbetegség, illetve az ehhez társuló mikrokeringési zavarok, rákos megbetegedés, nagyfokú harapási rendellenességek, rossz szájhigiénia, erős dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és drogfüggőség esetén. Nagyon fontos, hogy ha implantációt szeretnénk, nagyon részletesen és alaposan tájékoztassuk a fogorvosunkat minden betegségről, allergiáról és gyógyszerfogyasztásról! A cukorbetegség önmagában nem jelent akadályt a fogimplantátum beültetése szempontjából, de a kezelőorvosnak tisztában kell lennie a páciens állapotával. Az implantátum beültetése során a szöveti gyógyulás folyamatára fokozottan oda kell figyelni, és fontos, hogy a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizzék és megfelelően szabályozzák a beavatkozás előtt, alatt és után is.

A fogimplantátummal ellentétben egyébként a hagyományos fogászati hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt. Az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. Hatalmas előny az is, hogy a fogimplantátum beültetéséhez nem szükséges az ép szomszédos fogakat lecsiszolni. A hagyományos fogászati hidaknál a fogcsiszolás mindenképpen foganyagveszteséggel jár, a cirkon koronáknál sokszor a foganyag 40-60 százalékát le kell csiszolni. Ráadásul a fogászati híd alá könnyen ételmaradék kerülhet, és ha nincs mód szakszerű tisztításra, ez gyulladást, kellemetlen szájszagot okozhat. A kivehető műfogsorra, a kényelmetlen meglévő fogpótlásra egyaránt alternatívát jelent az implantátum, hiszen ma már 48 órán belül 4 implantátum beültetésével akár teljes rögzített ideiglenes fogsort tudnak a szakszerűen felszerelt fogászati klinikákon behelyezni.

A fogorvosok azt javasolják a pácienseknek, akiknek egy foga annyira menthetetlen, hogy ki kell húzni, hogy mielőtt kihúzatják, alaposan tájékozódjanak a későbbi fogpótlás lehetőségeiről és próbálják meg kihasználni az azonnali fogbeültetés előnyeit.

Ha érdekel egy fogimplantátum Sepsiszentgyörgyön, akkor a legmegfelelőbb szolgáltatóhoz fordulj! A Fusion Dental Clinic az egyik legjobban felszerelt sepsiszentgyörgyi fogászati klinika, ahol rendkívüli technikai felkészültséggel, magas szakértelemmel és empátiával kezelik a páciensek minden problémáját. Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

lapostető szigetelés rétegrend Previous post Nem elhanyagolható a lapostető szigetelés rétegrend
Next post Kazán javítás Budapest