Október 27-én este a Ram Colosseumban tartották az Aranyélet második évadának díszbemutatóját. A magyar HBO teljes mértékben saját fejlesztésű és saját gyártású sorozata nem hazudtolta meg önmagát; átugrotta azt a lécet is, amit saját maga rakott fel iszonyat magasra az első évaddal. És nagyon fontos, hogy magyar sorozatról beszélünk.

Mint Aranyélet rajongó, és mint a Nullker képviselője is nagy elvárásokkal érkeztem meg a díszbemutatóra, ahol levetítették a második évad első részét. Az első évadban a Miklósi család annyira belemerült a saját mocskába, hogy azt hittem, ennél nincs lejjebb. De megnyugtathatok mindenkit: van. Azon felül, hogy a két rendező, Dyga Zsombor és Mátyássy Áron olyan moziélményt pakol elénk, ami az eddigi magyar sorozatgyártásban példátlan, a sztori már a második évad első részében csavarodik egyet.

Fotó: HBO / Sághy Tímea

Fotó: HBO / Sághy Tímea

Az első évadnak ott lett vége (ha valaki még nem látta az első évadot, akkor ezt a bekezdést ugorja át), hogy a Miklósi család minden tagja jó mélyen benne van a bajban. Janka (Ónodi Eszter) sikertelenül sikkasztott, megromlott a viszonya az oligarcha szeretőjével. Attilának (Thuróczy Szabolcs) nem jött össze a becsületes élet kétkezi munkásként, Hollós Endrével (Anger Zsolt) megromlott a viszonya, ráadásul sikerült egy rendőrgyilkosságba is belekeveredni. De ugyanúgy benne van ebben a gyilkosságban Márk is (Olasz Renátó), sőt, sikerült ellopnia azt a pénzt, amit Hollós megöléséért ajánlottak fel Attilának. És Mira (Döbrösi Laura) is rátette azt a bizonyos rossz fát a tűzre. Pontosabban nem fát tett, hanem benzint, és nem a tűzre, hanem anyja, Janka szeretőjének 30-40 milliós autójára, majd utána begyújtotta. A család maga alatt, Janka és Atti házassága romokban, ennek tetejébe képbe kerül egy főhadnagy, aki folytatja a Miklósi-Hollós ügy/ügyek felgöngyölítését. Itt tartottunk tehát az első évad végén.

https://www.youtube.com/watch?v=a11I6jXi3zg

A második évad (itt annyi spoiler lesz, amennyi kiderülhetett már eddig is a fenti előzetesből) ugrik egy szintet; több akció, több dráma, több látványelem, és annál is több magyar valóság. A nagyjából nincstelen család eladja a budai luxusvilláját, elköltöznek a nagymamához. Attila biztonsági őrként folytatja karrierjét, Janka visszatér Attilához, Márk bekerül – pontosabban nagybátyja, Endre bá’ bejuttatta – az egyetemre, Mirának pedig a bíróságon kell felelnie a tetteiért. Ami szintén hatalmas csavar a sztoriban, hisz a család másik három tagja sokkal nagyobb bűnöket követett el, mégis Mira került bíró elé.

Nem mehetünk el szó nélkül az előzetesekben is fellelhető flashbackekre, amikor hirtelen ugrunk egy nagyot, és visszamegyünk a kilencvenes évek elejére. Opel Kadett, kazettás magnó, Bonaza Banzai, és persze a főszereplők fiatalkori énjei. De ez nem csak egy marketingkampány volt, komoly jelentősége van a múltbeli eseményeknek. Ez leginkább egy új főszereplő, Gáll Feri (Végh Zsolt) megismeréséhez vezet vissza minket. Meg persze Janka-Attila-Hollós régi kapcsolatrendszerének a megismeréséhez.

Fotó: HBO / Sághy Tímea

A fiatal Janka (Waskovics Andrea), a fiatal Hollós Endre (Kovács Tamás) és a fiatal Attila (ifj. Vidnyánszky Attila) Fotó: HBO / Sághy Tímea

A történetileg tehát itt tartunk. Technikai szempontból mindennel elégedettek lehetünk; látványosak a jelenetek, szépek a megvilágítások. És annak ellenére, hogy képileg tényleg moziélményt kapunk, mégis minden olyan kopott és szürke, mert ez a nagy magyar valóság. Ettől olyan zseniális az Aranyélet, és ezért vannak oda olyan sokan érte. Nincs semmi rózsaszín, nincs ferdítés, fullba kapjuk a mindenki számára ismert magyar világot. Én pedig ha eddig csak kicsit, most már tutira Endre bá’ akarok lenni ha idősebb leszek.

Ha mindenki kellően felkészült az Aranyélet második (vagy mínusz második, hisz a stáb és a szereplők is úgy nyilatkoztak, hogy mélyebbre megyünk a sztoriban) szintjére, akkor november 6-án kapcsoljon az HBO-ra, vagy lépjen be az HBO GO-ra, és „aki nem hiszi, járjon utána”.

Videó beszámoló az Aranyélet premierjéről ITT.