Ellőtték az utolsó konfettiket, elfogyott a sör, már Rihannát is elfelejtette mindenki – véget ért az idei Sziget. A bevételi- és látogatói rekordok már-már szabályszerűen megdőltek, 490 ezer fesztiválozó bulizott idén a Hajógyári-szigeten.

Szokás szerint az utolsó, keddi nap az End Show-val zárul, ami persze egy ideje már nem egyenlő a legnagyobb attrakcióval. Egy ideje a fesztivált EDM DJ-k zárják, akik legtöbbször fantáziátlan szettel állnak elő, mégis ez kell a népnek, hisz tűzijátékra szeletelni valahol izgalmas tud lenni. Pedig Hardwell nem csinált nagyobb bulit egy átlagos Corvintetős esténél, mégiscsak a Sziget záróbulijáról volt szó, tonnányi konfettivel, tűzijátékkal, és egy Rammstein-koncertet is megszégyenítő mennyiségű arcolvasztó pirotechnikával.

Hardwell előtt viszont volt bőven értékelhető zenei program: ha Alex Turner az Arctic Monkeys-zal nem is jutott még el Pestre, egy másik formációjával most sikerült. A The Last Shadow Puppetset Miles Kane-nel csinálja közösen, ebből kaptunk ízelítőt tegnap a nagyszínpadon. Ha néha el is álmosították a közönséget a lassabb dalokkal, néhány szám erejéig olyan igazán pimasz barokk popot játszottak, ami tökéletesen megállta a helyét színpadon is. Alex Turner láthatóan szét volt csúszva, ráadásul a legendás flegmaságát sem hagyta otthon, mégsem volt ez annyira zavaró, mint mondjuk egy Arctic Monkeys-koncerten. Ráadásul Miles Kane-nel tökéletesek együtt a színpadon, hiába nevetgéltek és beszélgettek állandóan úgy, mint akik éppen leszarják, hogy a nagyszínpadon állnak, valahogy jól állt nekik ez a habitus.

Az End Show után volt még hely, ahol kitombolja magát az, akinek esetleg az elég unalmas Hardwell-bulin nem sikerült: az A38 sátorban a Crystal Castles és a Noisia is veretős bulit csinált. Az este legnagyobb mókáját mégis a Világzenei színpadon találtuk meg: Robert Soko Boszniából Németországba menekült DJ olyan balkánestet rittyentett, hogy az emberek óriási faágakkal, sátrakkal és guminőkkel a kezükben táncoltak. A lelkesedést pedig az sem vette el, hogy egy idő után a Sziget kezdőnapjához hasonlóan elkezdett ömleni az eső, ám ez sem vette el a kedvét senkinek attól, hogy tovább rázza magát a Kalinkára.

(fotó: Sziget official / Rockstar Photographers)