Már megint ott tartunk, hogy egy bonyolult és összetett kérdést faék-egyszerűségű, téves és hazug válaszokkal kíván megoldani a kormány.

Mert bizony valahol a mélyben az egész népszavazási hercehurca komoly kérdéseket feszeget: hol húzódnak az EU, és hol a nemzetállamok hatáskörei, milyen formában van szükség az EU-ra, szűnjön is akkor meg, vagy ellenkezőleg, csak a hatáskör-kiterjesztés akadályozza a töketlenkedést, hogyan válaszoljon a demokrácia, amikor nyilvánvalóan káros radikalizmusok válnak többségi akarattá, hogyan válaszoljon a humanizmus, amikor szembekerül a racionalitás és az érzelem a menekültekkel kapcsolatban, a veszélybe került fizikai biztonság-e a fontosabb, vagy az emberi szabadságjogok.

Ezek bonyolult, felelős döntést igénylő kérdések, amik meghatározzák majd Európa jövőjét, de ne legyenek illúzióink, hasonló filozófiai vitákról nem nagyon lesz szó a népszavazási kampányban.

A kormány válasza annyi lesz, hogy az EU rossz, a migráns meg büdös, ráadásul terrorista is mind. Az emberek legrosszabb félelem-ösztöneire, és az idegengyűlöletre alapoz a kormány, amikor a népszavazás megnyerésére pályázik. Meg persze napirenden tartják a migránskérdést, mégpedig hasonló eszközökkel, mint ahogyan a vasárnapi zárvatartást lesöpörték, népszavazási kampánnyal. Valószínűleg szeptember-október lesz, amikorra Áder kiírja a népszavazást, szépen el is megy a nyár azzal, hogy megint migránsozás lesz a közbeszédben.

Ráadásul meglehetősen értelmetlen is a népszavazás, úgyhogy jó helyre megy majd az 5 milliárd közpénz megint. A Jobbik beleírta volna készséggel az Alaptörvénybe is a dolgokat a kormánnyal együtt szavazva, de hát nem arra van most szükség, hanem a kampányra. 4 millió ember aligha megy el szavazni, szóval érvényes se nagyon lesz a dolog, de azért tegyük fel, hogy elmennek annyian. Bármi is lesz a döntés, az az EU-ra nem lesz kötelező érvényű, mert hát hogy is lehetne az egy tagállam döntése. Szóval akármi az eredmény, az EU azt csinál majd, amit akar, aztán lesz szépen kvóta is, meg bünti is ha elutasítjuk, aztán lehet majd mutogatni a rossz EU-ra. Persze ha ennyire nem akarjuk azt, amit Európa, akkor ki is lehetne éppen lépni a sátánista EU-ból, de hát az megint nem érdeke a kormánynak, mert a pénzük azért jól jön, meg ellenségképnek is kell valami. Ha az EU szervezeti rendszerét kívánjuk megreformálni, arra nem egy migránsozó magyar népszavazás a megoldás.

A legjobb az az álságos szöveg, hogy az emberek megkérdezése nélkül nem lehet ilyen hányingerkeltő módon semmit se rájuk erőltetni. Jó ezt pont a Fidesztől hallani. Az elmúlt hetek eseményeivel (kopaszok, a Kúria átenged mindent amit a kormány akar) sikerült a népszavazást is szimpla hatalomtechnikai eszközzé alacsonyítani, amivel sikerült még egy követ elhordani a magyar demokrácia romjai közül.