Budapest legújabb kiállítása olyan kényes témát feszeget, mint a gyerekek szexuális bántalmazása. Egy olyan jelenség, amely sajnos világszerte jelen van, ami ellen tenni kell és igenis beszélni róla.

Az UNICEF Magyar Bizottsága és a beszeljunkrola.hu portál jóvoltából ad otthont a Katona József Színház az ARTatlan névre keresztelt kiállításnak, amely a gyerekeket érintő szexuális bántalmazásokra hívja fel a figyelmet. A fotókiállítás bemutatja ezt a rendkívül súlyos jelenséget, amely jelen van a mindennapjainkban, de sajnos még mindig tabu témának számít, pedig fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik kiállnak a bántalmazottakért és igyekeznek megóvni őket a rájuk leselkedő komoly veszélyektől.

A kiállítás megnyitóján felszólalt többek között D. Tóth Kriszta is, aki az UNICEF magyarországi nagykövete. Kifejtette, hogy a világon nagyjából 120 millió kiskorú van kitéve szexuális zaklatásnak, illetve erőszaknak. Statisztikáikat 190 országban történő esetekből hozták létre, amely bőven reprezentálja az erőszakos cselekedetek számát. Szerinte a mai világ türelmetlen, rendkívül erőszakos és beteg. Fontos hivatásának érzi, hogy ott segítsen a rászoruló gyerekeken, ahol csak tud, csapatával rendszeresen járják hazánk iskoláit, ahol bővebb felvilágosítást adnak az iskolásoknak arról, hogy kihez tudnak fordulni, ha esetleg hasonló probléma érné őket.

Tudni kell, hogy a bántalmazottak nagyjából 90 százaléka ismeri az elkövetőt, lehet az akár a vér szerinti apa, testvér, esetleg férfi hozzátartozó, barát vagy szomszéd. A fizikai vagy épp a nemi erőszak legtöbbször a 15 és 19 év közötti lányokat érinti, akik közül a 70% biztosan nem mondta el soha senkinek, hogy mi történt vele, mert félt segítséget kérni.

Danks Emese, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a munkásságukról: ,,A fenti adatokból tudjuk, hogy a bántalmazott gyerekek a legtöbb esetben nem kérnek segítséget. Az indoklások eltérőek, de több gyerek is azzal érvelt, hogy nem ismerték fel, hogy erőszakos cselekedetet követnek el ellenük, vagy nem érezték ezt problémának. Ezért kell megtörnünk a közönyt és véget vetni a kérdés tabuként való kezelésének.”

A kiállítás megnyitóján Pócs Balázs, a www.beszeljunkrola.hu egyik alapítója is szót emelt, aki szintén kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos a bántalmazottaknak kiadni magukból azt a fájdalmat, amit éreznek, át kell törniük a hallgatás falát. Honlapjukra névtelenül küldhetnek be történeteket a bántalmazott személyek, ezzel is könnyíteni lelkükön, esetleg más sorstársaknak támaszt nyújtani.

A kiállítás május 31-ig tekinthető meg a Katona József Színházban. A program keretein belül több eseményt is tartanak, bővebb tájékoztatás a Facebook oldalukon érhető el.