A Buster Keaton faarcával rendelkező, a valóság legszarabb forgatókönyveibe belesüppedő kisember szerepében Nyakó István, csak itt nem a vonat tett keresztbe, hanem néhány az osztrák kamara által feltüzelt vadkan a Fradi Security, vagyis Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kvázi magánhadserege kötelékébe tartozó szolnoki skinhead, akik azt se nagyon tudták, hol vannak, meg egy szerencsétlen öreg bérencnéni.

Ilyen jellegű rúgást még a Fidesztől sem kapott a magyar demokrácia, gyakorlatilag arról van szó, hogy egy állampolgárt még a hatóságok által is törvényesnek vélt jogainak gyakorlásában fizikai megfélemlítéssel akadályozott meg a hatalom.

Ennél feljebb már tényleg csak a nyílt fizikai erőszak van. Mondom, még csak nem is arról van szó, mint mondjuk 2006-ban, hogy a rendőrség a legalább “randalírozó” tömegben tett szemkilövéssel rendet, vagy az Ökotársnál, ahol találtak néhány jogszabályt, ami alapján bilincsben lehetett elvinni a civileket. Itt semmi ilyesmi nincsen, csak nyílt, fizikai fenyegetés, mégpedig semmi másért, mint hogy a kormány érdekeit sértő népszavazási kezdeményezés nehogy átmenjen az választási irodán. A kötelező vasárnapi zárvatartást néhány holdkóros KDNP-sen, meg egy a kérdésével Nyakót pont megelőző nénin kívül épeszű ember nem támogatja teljes mellszélességgel, szóval van rá esély, hogy egy, az eltörléséről szóló népszavazás a Fidesznek nem tetsző eredményt hozna. Az meg túl nagy arcvesztés lenne. Ezért inkább a demokrácia egyik alapintézményét, a népszavazást teszik teljes nevetség, és félelem tárgyává. Ezt úgy hívják, hogy Balkán. Vagy putyinizmus, vagy bármi, kinek mi tetszik. Normális demokráciában ilyen nincsen.

Az embernek tényleg az nyitja ki végleg a bicskát a zsebében, ahogyan az egészet megint lekommunikálják. A Fidesz-frakció például ezekben a percekben úgy, hogy a szocialista frakció láthatóan csak a botránykeltésben érdekelt, ők pedig minden vádat visszautasítanak. Mondjuk az nem vád, hanem tény, hogy a Fradi Security verőemberei voltak ott, de mindegy. És két órával előbb, mint Nyakó. Az nem botránykeltés, hogy valaki be akar adni egy népszavazási kezdeményezést.

A hirado.hu szerint nem is voltak ott skinheadek, hanem két magánember előzte meg az ezek szerint csak túl lassú Nyakót. Arról nincsen szó, hogy a jelenlévő kopaszok kettős embersorfalat állítottak szerencsétlen elé, nehogy át tudjon menni. Közmédia, 80 milliárdból.

Aztán szegény Balog Zoltán fel van háborodva, hogy ilyen megtörténhetett. Szerinte bárki, aki a szabadságában akadályozott mást, büntetést érdemel. Ez így is van, de a helyében inkább azon háborodnék föl, hogy 101 diákolimpikon küld el a picsába, mert sima politikai haszonszerzésre fordítottam az egyikükkel egy szelfit, amin történetesen fehér ingben szerepelnek kockás helyett. Az ő szabadságukat semmilyen hátrány nem érte ugyebár. (Persze azóta ő is lenyilatkozta, hogy az nem is úgy volt, nem akart ő hasznot szerezni.)

Gulyás Gergely meg, szintén Fidesz-alelnök, kiáll, és arccal névvel azt nyilatkozza, hogy hát mondjuk nem ideális, ami reggel történt, de a régi szabályozással sokkal rosszabb, és káoszosabb volt a helyzet, mint most. Hát nyilván.

Az ilyen jellegű népszavazás-akadályozás amúgy 3 éves tétel a törvények szerint, de azért meg lennék lepve, ha a kormány lesittelné a már amúgy is börtönviselt verőembereit. Bár igazából belegondolva, annyira mégsem. Amíg mindenki kussol, azt csinálnak, amit akarnak.