Nem pusztán látványos beetetés volt az első négy rész: második etapra sem fáradt ki az Aranyélet.

A nyolcrészes évad első négy része éppen annyira csigázta fel azokat a szerencséseket, akik az HBO Gon egy kupacban le tudták darálni az első négy részt, hogy nagyon nehéz volt kivárni a decembert. Mindenki nyakig ült a pácban, és a következő négy rész feladata volt a magas labdát jól lecsapni. Ez nagyrészt sikerült is, csupán néhány részletnél csúszott kisebb hiba a gépezetbe.

A történet pont ott veszi fel a gubancos fonalat, ahol a negyedik rész végén abbamarad: teljes a káosz, mindenki éppen lefelé igyekszik a lejtőn, és ott lebeg a kérdőjel: vajon hogyan fog ez az egész megoldódni? Illetve, hogy elkaszálja-e saját magát a sorozat a remek kezdés ellenére, vagy méltó befejezést kap?

forrás: cinestar.hu

A történet még meredekebb lesz. Itt már nincsenek finomkodások, kártyaasztal mellett megtárgyalt konfliktusok. Előkerülnek a fegyverek, folyik némi vér is, és hiányoznak a kínosan, de legalább együtt végigült vacsorák. Az első részek nagy erényei – a tempó, a hangulat, az életszagú párbeszédek – mind-mind adottak a folytatásban is, a legszembetűnőbb változás a karakterek alakulásában van – jó és rossz irányba egyaránt.

A leglátványosabb és a legnagyobb meglepetés valószínűleg Marco szála lett. Az első négy rész alatt ő volt talán az, aki a legkevésbé győzött meg minket arról, hogy nem csupán a gazdag faszagyerekek idegesítő prototípusa. Karaktere egy ponton látványosan megtörik, és innentől kezdve hús-vér emberként jelenik meg előttünk. Ehhez tökéletesen kapcsolódik a húgával való kapcsolata is, többek közt emiatt válik a hibái és marhaságai ellenére is szerethető karakterré.

forrás: hu.ign.com

Ugyanez sajnos nem mondható el a feleségről, Jankáról. Azok az emberi jellemvonások, amelyeket az első négy rész alatt a pénzéhes elkényeztetett primadonna páncélja alól néha-néha megvillantott, itt teljesen jelentéktelenné silányulnak. Ha van is néha olyan pillanat, amikor az ő szeme helyén sem dollárjelek rugóznak – mikor konkrétan ő húzza ki a családot a pénzügyi csődből – ezt azonnal agyonüti az a jelenség, amely folyamatosan visszatér a fináléhoz közeledve egyre gyakrabban: a teljes érdektelenség a gyerekei irányába. Egyszerűen néha már Ónodi Eszter remek játéka ellenére sem lehet elhinni, hogy Jankát tényleg teljességgel hidegen hagyja, hogy a gyerekei napokra eltűnnek, kettő másodpercre sem képes igazán foglalkozni velük. Ez fájó pontja a sorozatnak, hiszen a karakterben sokkal több potenciál volt, mégsem hozták ki belőle a maximumot. Szintén felemás érzéseket kelt az új milliomos lovag szála is, akit azon túl, hogy odáig van a nőért és előszeretettel parkol a mozgássérült parkolóhelyen nem tudunk meg semmi érdemlegeset, hiányos képet kapunk róla, ami kicsit zavaró.

Szintén megért volna még pár misét a testvérpár másik fele, Miklósi Tibor. Vele kapcsolatban is jótékonyan fellibbentették a fátylat az elején, hogy legalább annyira sáros, mint testvére, ám a második etapban pár mondatosra szűkítik az egyébként nagyon is fontos szerepét. Az ő javára átadhattak volna egy kicsit Komáromi Zsolt, a rendőr játékidejéből és jelentőségéből, ő ugyanis indokolatlanul sokáig képzeli magáról azt, hogy a Bad Boysban van, így az ő sorsának végkimenetele valószínűleg sokak számára fellélegzés volt.

Ami viszont még mindig hatalmas erénye az Aranyéletnek, az az, hogy  mit sem vesztett tempójából. Az első perctől az utolsóig végig lehet izgulni az epizódokat, mindezt úgy, hogy kiszámíthatóvá sem válik az egész. A feszültségek egyértelműen a hetedik rész végén csúcsosodnak ki, hogy az utolsó rész elején gyorsan meg is oldódjon a gubanc, az azt követő 40 perc pedig a kedélyek lecsillapítására szolgáljon. Mindezt pedig megkoronázza a tudta, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindezt magyar gyártásban, magyar stábbal, itthon. 

forrás: sorozatjunkie.hu

Szerencsére az ígéretes kezdés beteljesíti azt, amire predesztinálva volt: az Aranyélet valóban az utóbbi évek egyik legszínonalasabb sorozata. Megmutatta, hogy lehet így is csinálni, és nem kell temetni a magyar sorozatpiacot. És – ha hihetünk az utolsó pillanatok cliffhangerének – valószínűleg a diadalmenet folytatódhat.

Immáron a teljes sorozat elérhető az előfizetők számára az HBO Go oldalán!