A klasszikus sült kolbász egy olyan örök darab, mely soha nem fog kimenni a divatból, ám egyre inkább hódítanak a műfaj újhullámos példányai is. A Wesselényi utcai Töltő tulajdonosai leporolták az étel jól bevált receptjét és a vérfrissítéssel alaposan felkavarták a kolbászvilág állóvizét.

Juba Benedeket, az Olimpia étterem egykori szakácsát egy pálinkafesztiválon csókolta homlokon a kolbász, ekkor döbbent rá, hogy a street food gigantikus világában egy olyan piaci réssel áll szemben, amit érdemes volna meglovagolni. Úgy tűnik, jó döntés volt, ugyanis a csupán két és fél hónapja működő Töltőbe már az elejétől kezdve ömlöttek az éhes delikvensek. Benedek hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem a hagyományos kolbászozók farvizén akartak evezgetni, hanem egy teljesen új és kifinomultabb irányt kívántak megcélozni. A szakács korábban az Olimpia vendéglőben merült bele a fine dining gasztronómiába, és ez a tapasztalat itt is érződik. A kolbász és a mustár liezonja ezer éves történet, azonban a Töltőben a kolbász olyan különlegességekkel köt házasságot, mint a mascarpone, a pesto, a kókuszgolyó vagy éppen a ponzu szósz.

fotó: Polák Zsóka

fotó: Polák Zsóka

A hely fő attribútumai a jó alapanyagok és a kifinomult ízlés, a kínálat bőven túlmutat a klasszikus kenyér-kolbász-mustár triumvirátuson, de állagban követi a tradicionális vonalat, vagyis a hús a bélbe van beletöltve. A kirívó különbség abban nyilvánul meg, hogy jóval kevesebb az izgága mócsing vagy kellemetlen ín, mert a húst egy brutális és alapos kezelésnek vetik alá, amely során a klasszikus kolbász texturáját célozték meg, annál jóval kevesebb fogba ragadó résszel.

A kolbászreform elsősorban az ízekben ütközik ki, szokatlan aromákat érezhetünk a kolbász majszolása közben. A kiegészítők mégsem a felesleges puskapor durrogtatás miatt vannak ott, mindegyiknek megvan a szerepe, plusz ízbombaként párosulnak a fejedelmi kolbászhoz.

IMG_4146

Fotó: Polák Zsóka

A reformkolbászok ezúttal egy ropogós, helyben sütött bagettbe vannak beágyazva, számos extravagáns kiegészítővel felturbózva. A látvány és az ízek is fenomenálisak és két falat közt mi is lelkesen gügyögtünk a szendvicseknek, hogy mennyire finomak.

Választásunk egy limeos gyömbéres csirkekolbászra esett (1100Ft), ahol az élményt a ponzu szósz, a kókuszgolyó és a mantanghong retek fokozta. Ilyen érzés, mikor a keleti és a hazai ízek összecsapnak az ember szájában, de a harcban senki sem nyer, inkább kellemesen újraértelmezik egymást.

fotó: Polák Zsóka

fotó: Polák Zsóka

A magyar ember számára elsőnként szentségtörésként hangzik, hogy ne mustárral firkálja össze a sült kolbászát, azonban a szakács elmondta, hogy nem lett lincshangulat amiatt, mert a klasszikus ízvilágot fenekestül felforgatták.

Elfogadják az emberek, általában úgy kérik, ahogy ki van írva.

Már az elején is váratlanul nagy érdeklődést volt, előfordult, hogy Benedek fél 5-kor ment haza, mert addig sütötte a kenyeret és töltötte a hurkát. Mára beállt a rendszer, és az üzlet gördülékenyen termeli a finom fogásokat.

fotó: Polák Zsóka

fotó: Polák Zsóka

A Töltő nemcsak a kolbászaiban, de a helyiség kialakításában is minőségit hozott létre. A klasszikus falatozók esetében gyakran előfordul, hogy gyakorlatilag egy zsírkabinban falatozik az ember és még órák múlva is egy nagydarab kolbásznak érzi magát a pórusaiba beivódott szag miatt. A Töltőben azonban szó sincs ilyenről, épp a speciális szellőző kialakítása volt az, ami miatt csak a negyedik hónap után találták meg a megfelelő helyet az egykori szépségszalon helyén. A kétszintes helyiségben most a lenti rész tölti be a kiszolgáló részt, míg fent pedig a kolbásztöltés zajlik.

Annak ellenére, hogy a Töltő zsenge életű, már masszív törzsvásárlókat tudhat magáénak, akik egy-egy ízvilág megrögzött rajongói. A toplista élén az aszalt paradicsomos marha kolbász áll (1300Ft), amit a paprikás chilis sertés követ (1200Ft), de a klasszikusabb zamatot tükröző vörösboros verziót (1200Ft) is sokan kedvelik. Bár sok külföldi ódzkodik a bélbe töltött ínyencségtől, a látogatók 15-20%-a közülük kerül ki.

fotó: Polák Zsóka

fotó: Polák Zsóka

A hely jelenleg négyféle kolbászt kínál, de szeretnék bővíteni a kínálatot, illetve szezonális fogásokkal is készülnek. A vegetáriánus vonal is szóba került már, mely egy kolbászos esetében igazi kuriózumnak számít, de a hurka bevezetésének is biztosan sok ízlelőbimbó fog örülni. Elképzelhető, hogy fesztiválokon is belefuthatunk a minőségi kolbászokba, ahogy hosszú távú terveik között szerepel a terjeszkedés is.

A merész kolbászvariációk hétfőtől szombatig minden bendőt szeretettel várnak a Wesselényi utcai Töltőben! Kolbászfanatikusoknak kötelező!

Töltő: Wesselényi utca 31.