Távozásával Antall József mellett elhunyt a rendszerváltás másik legfontosabb figurája, és Mádl Ferenc mellett egy másik köztársasági elnök.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten, politikai pályáját 1945-ben kezdte, amikor belépett a Független Kisgazdapártba. Az 1956-os forradalomban vállalt szerepéért életfogytiglani szabadságveszésre ítélték, 1963-ban szabadult az amnesztiával.

A börtönévek alatt megtanul angolul, lefordítja A Gyűrük Urát, a 2001:Űrodüsszeiát, a Kádár-rendszer alatt ír, 1983-ban megkapja a József Attila-díjat, 1989-90-ben a Magyar Írószövetség elnöke.

A rendszerváltás környékén az alakuló SZDSZ-ben vállal szerepet, az első rendszerváltás után alakult parlamentben az országgyűlés elnöke. A közjogi rendet meghatározó MDF-SZDSZ paktum alapján megválasztják köztársasági elnöknek, posztját 1990 augusztusától 2000 augusztusáig tölti be, három különböző parlamenti ciklus alatt. 2000 után visszavonult a politikától, később a nyilvánosságtól is, most családja körében érte a halál, életének 94. évében.

Bár személye nem volt mentes a konfliktusoktól, emberközelisége és szimpatikus személyisége miatt hivatali ideje alatt Göncz állandóan vezette a népszerűségi listákat. A legtöbb konfliktusa Antall Józseffel volt, annak ellenére, hogy Antall ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a köztársasági elnök. A  taxisblokád alatt tulajdonképpen a tüntetők mellé állt, ám ezzel elkerülte az erőszakot, a médiaháború idején pedig keményen szembe ment a kormánnyal, amikor nem akarta engedni lecserélni a közmédia vezetőit. Az ilyenek vezettek ahhoz, hogy 1992. október 23-án a kiabáló tömeg miatt nem tudta elmondani beszédét. A Horn-kormány alatt kevesebb konfliktust vállalt, kritikusai ezt is felróják neki, hogy nem ment szembe a homályos 56-os múltú Hornnal, és túlságosan pártja, az SZDSZ érdekei szerint viselkedett.

Személyét lehet tehát árnyaltan is értelmezni, az viszont biztos, hogy erős jelleme és karaktere nagyban hozzájárult a rendszerváltás utáni magyar köztársaság arculatához és megszilárdulásához, és a köztársasági elnöki pozíció tekintélyének megteremtéséhez. Nyugodjon Békében.