Első blikkre merésznek tűnhet, hogy a megkopott fényű Blaha Lujza tér környékén létezik olyan falatozó mely bebizonyítja, hogy a területre jellemző nyolcadrangú gyroson és az egyéb kontár gyorskajákon túl minőségi habzsi-dőzsire is van lehetőségünk. A Nagykörút állandóan lüktető forgatagában a Rapaz nevű étkezde a csirkehús és a szendvics csodás fúziójának ad teret, de terítékre kerülnek az ínycsiklandó levesek és desszertek is.

A hely egzotikus hangzású neve egy mediterrán street food étkezdét sejtet, az elnevezés azonban az alapítók kezdőbetűiből született meg. A magyarok híresek arról, hogy két pofára tudják zabálni a rántott húst, és a két tulajdonos is ezt a szenvedélyt lovagolta meg akkor, mikor a kínálat fő irányvonalát megálmodták.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

A felhozatalban a szendvics a zászlóvivő, de nyilván köszönőviszonyban sincs a hagyományos szottyos-büfés változattal: itt a műfaj rock and roll verziójával állunk szemben. A szenyó lelke a rántott csirke, amit friss zöldségekkel és szószokkal pofoznak még izgalmasabbá.

Csirkekalandunk során két szendvicset próbáltunk ki: első körben a Corn Babyt (750Ft) tettük magunkévá, melyben nevéhez méltóan a kukorica volt a ropogós bundában parádézó csirke fő partnere. Másik választottunk a JConnor (690Ft) névre hallgató csípős változat lett, mely az én kényes ízlelőbimbóimon ugyan kifogott, de kolleginám lelkesen gyömöszölte magába a tüzes élvezetet.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

Ha valakinek épp nem kenyere a szendvics, akkor ropogós csirkeszárnyak seregei várnak arra, hogy egy jóképű szószba beledöngölve, egyenesen a szánkba repülhessenek. Kísérőként különböző ízesítésű sült krumplival kényeztethetjük magunkat, mely tipikusan az a kategória, mely elfogyasztása után az ember csettint egyet lenyalt ujjaival, majd jóllakottan bólogat, hogy ez igen! Aki valami hígabbra is vágyik, az a szendvicsek előjátékaként 4 féle leves (450Ft) közül választhat, ahol olyan kuriózumokat kóstolhatunk, mint a Túró Rudi-, vagy a Mákos guba leves.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

Ha valaki azt gondolja, hogy a rántott húst úgy ismeri, mint a tenyerét és számára már nem lehet meglepőt mutatni, az téved. A Rapazban a merészebb ízek kedvelői is sütkérezhetnek a kínálatban: a Füge Frenki nevű szendvicsben a csirkét Camemberttel töltötték meg, majd a húst jól képen kenték egy fügés-áfonyás szósszal. Az eredmény egy kissé édes, kissé fanyar aromájú ételköltemény. A legmerészebb szendvics kategóriáját minden bizonnyal a Bizarre nevű „kreáció” nyerné, melynek főszereplőjeként a bikahere tündököl.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

Az adagokat nem aprózzák el, mi magunk is pukkadásig lettünk a csirkecsodák után, sőt még szégyenszemre hagytunk is az ételből, pedig a szemünk még rendületlenül falt volna tovább. A remek kínálat mellett meg kell említeni a srácok messze földön híres vendégszeretetét is. Egy óra alatt megszámlálhatatlan üdvözlés, jókívánság hangzott el az arra sasszézó vagy éppen betérő vendégektől, de valaki még ajándékot is hozott a srácoknak.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

Az alapítók igyekeztek maguk képére formálni a helyet és nem pusztán a fogásokat, de a helyiség belsejét is maguk tervezték. A galéria ott jártunkkor még nem állt készen a vendégek számára, de a teraszon kényelmesen lapátoltuk magunkba a dögös csirke elemeket.

fotó: Fehér Zsófia

fotó: Fehér Zsófia

A Rapazban a csirke mindenféle formában megtalálható, mindezt zseniális ízekkel vegyítve, egy roppant profi kiszolgálással. A hely a megtestesült cáfolata azoknak, aki leröfögik a környék adta étkezési lehetőségeket. A hangulatos falatozóban, a csirkéket majszolva a Blaha sötét 200 ft-os pizza-, és gyrosbugyrai távolinak tűnnek, és százszázalékosan csak a csirkék körül forognak a gondolataink.

Rapaz: Erzsébet krt. 4.