A palacsintakultúra Budapesten nagyjából a Guruval kezdődik és vele ér is ér véget, bár úton-útfélen nyílnak az újabb tésztába tekert finomságokat kínáló helyek, nehéz olyat villantani a témában, amit még nem lőttek el mások. A Crepeta viszont laza egyszerűséggel fogja a palacsinát és a kezedbe nyomja.

A Bajcsy-Zsilinszky útra nem jellemző, hogy a streetfoodok Mekkája lenne, ám az utóbbi időben egyre több olyan hely nyílt, amelyek az arra dolgozó kopogó szemek számára kínálnak gyors és minőségi étkeket. A palacsinta eddig hiánycikk volt a levesek, bagelek és gyrosok által uralt utcában, így a másfél hónapja megnyílt üzlet ügyesen lőtte be, mi hiányozhat még az embereknek.

fotó: Polák Zsóka

A Crepeta kínálata első látásra úgy nézhet ki, mint egy magát kicsit gyrosnak képzelő palacsinta: a hely sajátossága, hogy a palacsintát  egy kis tölcsérszerű papírformában szervírozzák, amely egyértelműen arra hivatott, hogy utat nyissanak a palacsintáknak is a streetfood izgalmas világába. Még mielőtt a homlokunkra csapnánk, hogy na ez eddig miért nem nekünk jutott eszünkbe, megsúgom: nem magyar találmány, a Crepeta lelkes kis csapata elmesélte, hogy többek közt Franciaországban láttak már ilyet. Magyarországon viszont nagy valószínűséggel a Bajcsyn honosították meg ezt a fajta spanyol viaszt.

fotó: Polák Zsóka

A falra mázolt étlapon egyből a túrós csuszás palacsintán ragadt meg a szemünk. Két látszólag teljesen össze nem illő étel összeházasítása mindig izgalmas vagy tragikus, de szeretünk veszélyesen élni, így a népszerűnek tartott grillsajtos-paradicsomos mellé kértünk egy túrós csuszásat is. Jelentjük: a nem mindennapi frigy bevált, a helyi különlegességnek számító palacsinta igazi házias fogás volt, erős nagyikonyhás utóízzel, ami ritkaság a plasztikhamburgerek és fagyasztóból előrántott szilvásgombócok idejében. A grillsajtos-paradicsomossal nehéz volt mellélőni, azonban a szárított paradicsom még ezt a viszonylag egyszerű fogást is egyszerűen és nagyszerűen dobta fel.

fotó: Polák Zsóka

A nemrégi nyílt helynek már törzsvendégei is vannak, egyeseket a már említett túrós csuszás palacsinta, másokat a napi menü és az újdonság varázsa csábítja a kis palacsintázóba. Szintén előny, hogy glutén és laktózmentes fogások is vannak, így a laktózérzékenyeknek sem kell sóvárogva üldögélniük a hely előtt, miközben a tiltott gyűmölcsöt bámulják.

És hogy vajon ki lakik jól egy darab palacsintával? Mindenki. Nagyanyáink azt diktálták belénk (szó szerint is), hogy négy adag alatt szentségtörés felállni az asztaltól, itt négy szelet már egy evőverseny középdöntője lenne: a legéhesebbek is jóllaknak, jó nagy adag palacsintába töltött ízorgiát kapunk. Mindez árban is teljesen megállja a helyét, maximum ezerkétszáz forintból a legnagyobb gyomor is jóllakik.

fotó: Polák ZsókaHa tehát már unod a szokásos streetfood-palettát, és kicsit megzavarnád az érzékszerveidet azzal, hogy látszólag gyrosnak tűnő palacsintát eszel, ami ráadásul túrós csusza ízű, vagy csak szimplán ennél igazán jól megkomponált fincsiséget, akkor irány a Crepeta. A jóllakás garantált, repetára biztosan nem lesz szükséged.

fotó: Polák Zsóka