Ötödjére is megpróbálja felhajtani a tehetséges zenészeket a Szerencsejáték Zrt. az A38-cal, a Petőfi Rádióval és a Petőfi TV-vel karöltve. Jelentkezni sem késő még, szeptember 30-ig lehet nevezni. 

A Talentométer egyre nagyobb népszerűségnek örvend, évente 500 zenekar próbál szerencsét a tehetségkutató versenyen. Az idei évben azonban nem minden a zenéről fog szólni: ismét lesz fotópályázat, és a játéktervezők is megmérettethetik magukat.

A Talentométer elsődleges profilja azonban továbbra is a zene, a verseny célja, hogy ezen a nem hagyományos csatornán keresztül felrázzák a magyar könnyűzenei életet. Szeptember 30-ig bárki jelentkezhet zenekarával, és eddig lehet szavazni is, hogy a legtöbb szavazatot elérő produkció automatikusan bekerül a középdöntőbe.

A szakmai zsűriben sem akárkik ülnek, ők fognak értékelni a különböző műfajokban: pop/rock: a Supernem énekese, Papp Szabolcs; hiphop/reggae: az Irie Maffia és a Zuboly rappere, Busa Pista; metál: az Ektomorf frontembere, Farkas Zoltán; világzene/népzene: a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekesnője, Gaya Arutyunyan; jazz: a Kéknyúl és ezernyi más zenekar billentyűse, Premecz Mátyás.

A középdöntőkből az ő értékelésük alapján jutnak tovább a versenyzők a döntőbe, kategóriánként kilencen. A zsűri és a közönség szavaztai alapján áll fel egy ötvenes mezőny, akik hétvégente a hajón fognak játszani. A legjobb 10 jelölt december 13-án mérkőzik meg egymással, a dicsőség mellé olyan díjak járnak, mint egy lemezfelvétel és stúdióidő, nyári fesztiválfellépések, koncertklip és nem utolsósorban a Petőfi Rádió és Televízió különdíjai: egy teljes Akusztik, és egy teljes Eleven adás.

Nem csak a zene terén kínál megmérettetési lehetőséget a Talentométer: a tavalyihoz hasonlóan ismét lesz koncertfotó-pályázat. November másodikáig lehet bombázni az akció honlapját az alkotásokkal, ahol annyi a mikötés, hogy élőzenei koncerteket vagy produkciókat ábrázoljanak. A zsűri tagjai között Somay Márkkal, az A38 Hajó hivatalos fotósával – a feltöltött fotókból választja ki a 25 legjobb képet, amiket december 13-án mutatnak be az A38 Hajó kiállítótermében.

Idén újdonságként a kreatív játéktervezők is kiélhetik magukat. Különböző design-, kézműves-, egyedi tervezésű asztali, logikai vagy társasjátékokat várnak, illetve egy másik kategóriában mobiltelefonra vagy tabletre készült játék-alkalmazásokat. Az első körben játékleírásokkal, koncepciótervekkel lehet jelentkezni november 2-ig, a zsűri ezekből választja ki a kategóriánként 5-5 játéktervet, ami 50 ezer forintos prototípus-hozzájárulásban részesül. A prototípusokat december 13-án mutatjuk be az A38 Hajón, és ekkor derül ki az is, hogy kik és mely játéktervek nyerik a díjakat.