Talán még Hitler sem gondolta volna, hogy olyan szintű háborús fegyvereket sikerült gyártatnia a náci Németország fennállása alatt, amelyek számos pusztító eszköz ihletői lesznek a II. világháború után.

A II. világháború fegyverei című magazin őszi számában hozta nyilvánosságra a Führer olyan nagy volumenű találmányainak az összeállítását, amelyek alapjául szolgáltak sok ma is működő háborús fegyver kifejlesztésében.

Fotó: engagedmediamags.comFritz X

Az egyik újítás Fritz X névre hallgatott, amely egy irányított gravitációs bomba. A szabadesésű pusztító fegyver az SD 1400 utódja, ennek a robbanófejéből alakították ki. A bombát legfőképp hajók és nehézcirkálók pusztítására használták fel, legalább 4000 méter magasságból. 1943 elején kezdték el a sorozatgyártását, sőt még ugyanazon évben sikeresen be is vetette a német hadsereg, a Földközi-tengeren süllyesztett el egy modern olasz csatahajót.

Fotó: WikipédiaHorten Ho 229

A Horton Ho 229 bombázó volt az egyike Hitler legveszélyesebb fegyvereinek. Neve a gép tervezőitől, Walter és Reimar Horten nevéből ered, de a gyártót Gotharnak hívták, így Go 229 elnevezéssel is elhíresült. Az eredetileg vadászbombázónak készült gyártmány sosem jutott teljesen túl a tesztelési időszakon más hadseregek támadásai miatt. Pedig rendkívül felszerelt és bevethető bombázónak minősült, ugyanis a készítők ellátták kettő 30 milliméteres MK 108-as gépágyúval, R4M rakétákkal, valamint 2 x 500kg-s bombaterhelhetőséggel. Közel 2000 méterig bevethető volt, 980 km/h végsebességgel.

A világháború vége után az amerikai hadsereg próbálta beszervezni a Horten fivéreket, hogy tervezzenek számukra is hasonló fegyvercsodákat, ám a testvérek visszautasították és Argentínába menekültek. Az amerikaiak azonban nem adták fel, a nácik ezen gyártmánya inspirálta a ’90-es években megjelent Northrop Grumman B–2 Spirit lopakodó nehézbombázót.

Fotó: WikipédiaGoliath

A készítmény egy mini-harckocsinak számított, amely távirányítással működött, mégpedig egy vezérlőjármű segítségével, amelyhez két 2000 méteres dróthuzal tartozott. Ezekkel lehetett egyenként szabályozni az elektromos motorokat, valamint a lánctalpakat. Harckocsik ellen nem igazán vetették be sebessége és terepjárói képességeinek hiánya miatt, ezért leginkább barikádok és kisebb céltárgyak elpusztítására használták fel. A Goliath kövezte ki az utat a mai rádió-távirányítású fegyvereknek.

Fotó: WikipédiaMesserschmitt Me 163 Komet – Az ,,Erőtojás”

Az egyik legjelentősebb náci fegyvernek bizonyult a rakétahajtású vadászrepülőgép. Azért is minősült hatalmas újításnak, mert jóval gyorsabb volt a többi repülőgépnél, még a szövetségesekénél is. Tulajdonképpen pont az ő légitámadásaik kivédésére fejlesztette ki Messerschmitt a Me-163-ast.

Fotó: WikipédiaVideós összeállítás Hitler 10 legtitkosabb II. világháborús fegyveréről: