Járványügyi veszélyt jelentenek a migránsok a magyarokra, ezért törvényi eszközökkel köteleznék őket szűrővizsgálatokra és védőoltásokra – nyilatkozta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-nek. A civil foglalkozása szerint orvosként tevékenykedő férfi szerint rendkívül fontos lenne a fertőzések kiküszöbölése, ugyanis a migránsok nagy eséllyel hozhatnak be különféle betegségeket az országba. Hangsúlyozta, hogy a migránsok többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak, ráadásul a hosszú út, amelyet Magyarországig megtesznek tovább ronthat az általános egészségi helyzetükön.

Egy vizsgálat szerint az országba érkező migránsok mintegy 2 százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. A leggyakoribb fertőzések közé tartozik a hepatitis A és a C, illetve a szifilisz, de a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a mumpsz átfertőzöttsége is sokkal nagyobb – mondta.

Magyarországon ugyan próbálják például szűrővizsgálatra küldeni az érintetteket, sőt védőoltás is rendelkezésre áll, de a migránsok általában gyorsan tovább állnak, így egészségügyi továbbkövetésük lehetetlen.

(via MTI)