Május 25-én jelent meg a Deezeren a budapesti Amberjack első EP-je, a Hookup. A Kőbányai Zenei Stúdió ex- és jelenlegi növendékeiből összeállt banda ezerrel próbál a lemezbemutató koncertjükre, júniusban pedig videoklipet forgatnak. A frissen debütált felállást máris nagy érdeklődés övezi, nem hiába: a dalok őszinték, fülbemászók, a tagok pedig egytől egyig tehetséges zenészek.

Meséljetek magatokról!

Nagy Márk: Ambrus és Márton már évek óta együtt zenélnek. Én körülbelül egy éve csatlakoztam hozzájuk. A banda megalakulását egyértelműen Vince és Csabi csatlakozásától számítom. Nagy szerepük volt abban, hogy igazi csapattá váltunk.

Milyen zenét játszotok?

Láng Vince: Elég nehéz meghatározni. Én azt mondanám rá, hogy blues-alapú dallamos rock, de igazából sokféle hangzásból áll össze. Engem főként a karizmatikus énekesek inspirálnak: Freddie Mercury, Steven Tyler, Eddie Vedder… De mondhatnám akár Frank Sinatrát is. Zenei téren viszont Márkó a mindenevő a bandában…

NM: Próbálok mindenhonnan meríteni egy kicsit. Ha valaki egyszerre hallgat Robert Johnsont, Steve Reichet, Audioslavet, King Crimsont és Aretha Franklint, akkor megvan rá az esély, hogy a saját zenéje is sokszínű és érdekes lesz. Mi erre törekszünk.

Hogyan születnek a dalok, és miről szólnak?

Eckhardt Ambrus: A dalok úgy születnek, hogy valaki hoz egy témát, és aztán mindenki hozzárakja a saját hangszeres tudását a dologhoz. Az EP esetében a dalokat én írtam, ehhez tette hozzá mindenki a saját ötletét.

Németh Csabi: Valaki hoz egy témát – legtöbbször akkordokkal, struktúrával –, amit a próbán megrágunk, kiköpünk. Aztán hazavisszük, rágózunk rajta még egy kicsit, aztán a változtatási ötletekből együtt választjuk ki a végleges megoldást.

LV: Általában a zenei alap van kész először, és arra keresem a szöveget. Ilyenkor egész nap hallgatom, és közben figyelek: miről énekel nekem a dal. Előbb-utóbb meghallom, amit mondani akar.

Miért Hookup lett az EP címe?

LV: A Hookup többek között azt is jelenti: “horogra akasztani”. És mivel a nevünket egy óceánban élő halról, a sárgafarkú makréláról kaptuk, a horgász-hasonlat adott volt. Talán az EP-vel sikerül “kifognunk” egy csomó rockrajongót.

Borító: Faggyas Ádám

Hajlandóak vagytok bármit megtenni a sikerért?

EA: Én személy szerint egyáltalán nem. Olyan dolgot, ami nem egyezik az elveimmel, és a saját ízlésemmel, soha nem tennék meg. Viszont ez egy csapat, és néha kompromisszumokra van szükség. A kitartó munkában hiszek, mert szerintem az hoz tartós sikert.

NM: Manapság sokkal több lehetősége van egy kezdő zenekarnak, mint néhány évvel ezelőtt, de nagyon vigyázni kell, hogy mibe mászik bele az ember. Egy rossz döntés hozhat hirtelen sikert, de hosszú távon el is vághatja egy banda karrierjét.

Gondolkoztok tehetségkutatókban?

EA: Ahol szakmai zsűri van, és saját zenét lehet játszani, oda bármikor szívesen megyünk. Viszont ahol a stílusunkkal az elképzeléseinkkel nem egyezik a jelentkezési feltétel, oda nem.

Van értelme a 2010-es években rockzenekart alapítani?

NM: Miért ne lenne? Az igény nem lett kisebb, csak jelenleg más műfajok vannak előtérbe helyezve. Szerintem megtaláljuk a közönségünket.

LV: Nem mérjük ki patikamérlegen, hogy hány százalék elektronika, meg mekkora torzítás kell. Szív kell és lélek… Ha nem magadat adod, hanem egy terméket gyártasz, azzal lehetsz sikeres, de hosszú távon kinyírod a lelked. És az előbb-utóbb mindenkinek lejön.

Kőbányán több magyar “zenészlegenda” is tanított titeket. Hogyan inspiráltak?

EA: Én nagyon sokat kaptam a tanáraimtól, és ezért mindig hálás leszek. Csak abból, hogy mesélnek az életükről, már rengeteget lehet tanulni, de emellett együtt zenélnek velünk, és ellátnak hasznos tanácsokkal. Messze ez a legjobb, leginspirálóbb iskola, ahol valaha megfordultam, és nemcsak zenei szempontból, hanem a családias, befogadó közege miatt is.

NM: Be kell ismernem, hogy a gitárórákon nem voltam valami jó diák. Akkoriban csak a blues érdekelt, minden mást elpocsékolt időnek éreztem. Később, a suli befejezése után döbbentem rá, hogy mi mindent köszönhetek gitártanáromnak, Kormos Janónak (Szendőfi Fúzió Kvartett). Tóth Janó (HBB, Magyar Atom) pedig úgy kitágította a zenei érdeklődésemet és annyi jó tanáccsal látott el, hogy nem lehetek elég hálás neki.

LV: Belém Tóth Janó oltotta az őszinteséget, és azt, hogy sosem szabad megalkudni a zenében. Ő egy igazi „true” arc. De nagyon sok tanárt kiemelhetnék még, akik segítettek és segítenek nekünk zenésszé válni.

Fotó: Kiss Tamás

A Hookup című EP bemutató koncertje június 25-én lesz a Dürer Kertben.