Nagy esély van arra, hogy öt éven belül már emberi bőr is kigördülhet a 3D-s nyomtatókból.

A 3D-s nyomtatók folyamatos térnyeréséről, és egyre széleskörűbb felhasználási területéről korábban már mi is írtunk, így természetesen azt a hírt sem hagyhattuk ki, amely szerint 5 éven belül már emberi bőr készítésére is alkalmas lehet a háromdimenziós eszköz.

Cégek tömkelege már egy jó ideje dolgozik azon, hogy élő sejteket és speciális 3D nyomtatókat összehangolva elhozza a bionyomtatás területét, amely szakértők szerint akár 1 billió dollárt is érhet 2025-ig. Nem tudni, hogy mikor jön el az az idő, amikor majd mi is otthon nyomtathatunk magunknak egy kis bőrt, az innovációt egyelőre csak a szépségápolás iparágában hasznosíthatják.

Forrás: money.cnn.com

Noha a nagy francia vállalat, a L’Oréal már évtizedek óta készít emberi bőrt laboratóriumokban, a folyamat rendkívül idő-, és pénzigényes, ezzel az új technológiával viszont sokkal olcsóbb és gyorsabb lenne a kivitelezés, és minőségében is jobb lenne a nyomtatott emberi bőr.

A nyomtató ráadásul különböző bőrtípusokat is képes lesz készíteni, így a jövőben nem lesz akadálya annak, hogy érzékeny, vagy épp férfi bőrön tesztelhessék termékeiket a vállalatok.

“Néhány biztonsági előírást még mindig nehéz követni a mai módszerekkel, így az új, állatkísérleteket nélkülöző lehetőségekre szükség van.” mondta Elena Lurie-Luke, a P&G innovációs vezetője. “A 3D-s bionyomtatás egy jónak ígérkező lehetőségnek tűnik a jövőre nézve.”

Forrás: money.cnn.com