Nyilvánosságra hozták felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét, amelyből kiderül az is, mely szakok esetében vált be a hónapok óta érezhető fenyegetés: egyesek átalakulak, huszonegy alapképzés pedig teljesen megszűnik.

A bölcsészettudományi képzések:
– megszűnik: az andragógia
új szakok: 2016-tól: közösségszervezés

Az agrárképzések: 
– megszűnik:
az erdőmérnöki alapszak, informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, állattenyésztő mérnöki, illetve növénytermesztő mérnöki képzésre sem lesz.
– átalakul: a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak 2016-tól vidékfejlesztési agrármérnöki név alatt fut majd.
– az a felsőoktatási intézmény azonban, amelynek kínálatában eddig szerepelt a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a növénytermesztő mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és az agrármérnöki mesterképzési szak is, agrármérnöki osztatlan képzést indíthat.

A társadalomtudományi képzések:
– megszűnik:
a kulturális antropológia, társadalmi tanulmányok
– átalakul: a politogólia helyett politikatudományok képzés indul

A gazdasági képzések:
– megszűnik:
a gazdaság- és pénzügy matematikai elemzés, (helyette indíthat osztatlan képzést ugyanezen a néven az a felsőoktatási intézmény, akinek a képzései között a rendelet hatályba lépésekor szerepelt ez az alapszak és a gazdaság-matematikai elemző mesterszak is); a közszolgálati alapképzés

A műszaki képzések:
– átalakul:
a had- és biztonságtechnikai mérnöki képzés ezentúl biztonságtechnikai mérnöki név alatt indul
– új szakok: hivatásos repülőgép-vezetői, vízügyi üzemeltetési mérnöki szak

Az orvos- és egészségtudományi területen: 
– átalakul:
az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzés  2016-tól orvosi diagnosztikai analitikus szakként indul.

A sporttudományi képzési terület: 
– megszűnik:
a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés,
– átalakul: a sportszervező képzések helyett pedig sport- és rekreációszervezés néven indul új szak. A testnevelő-edző szak helyett edző képzésre lehet majd jelentkezni.

A művészeti szakok: 
– megszűnik:
 a gyártásszervező, a kameraman, az alkalmazott látványtervezés,  a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés alapszak.
– új szakok: látványtervezés és a tárgyalkotás,
– átalakul: a design- és művészetelmélet helyett designkultúra képzés lesz.

A művészetközvetítési képzési területen
– megszűnik:  mozgóképkultúra és médiaismeret, az elektronikus ábrázolás, a képi ábrázolás és a plasztikai ábrázolás alapszak.
-átalakul: A kézműves szak kézműves tárgykultúra néven indul majd, az ének-zene helyett zenekultúra lesz.
– új szak: képalkotás

(via: eduline.hu)