Közeleg a nyár, mindenki szívesen lepi el ilyenkor a köztereket, néha még alkoholfogyasztás céljából is. Bár az elmúlt évek káoszához képest kissé tisztult a szabályozás, utánanéztünk, hogy mik az éppen hatályos alkohol-rendeletek a fővárosban és nagyobb egyetemi városainkban.

Először is tudni kell, hogy a közterületeken való alkoholfogyasztás ellen nincsen semmilyen országos érvényű törvény. A kérdést a „szabálysértési törvény”, vagyis a 2012. évi II. törvény 200.§ – a szabályozza, eszerint szabálysértést követ el, aki „a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, de ilyen törvény vagy kormányrendelet nincs, a szabályozás tehát tulajdonképpen önkormányzati hatáskör.

Lássuk milyen a budapesti helyzet. A Főváros értelmezésében szeszes italnak számít 1,2% alkoholtartalom felett minden, ami nem gyógykészítmény, tehát még a citromos sörök is. A Főváros saját hatáskörében egyébként csak az aluljárók nem vendéglátóipari részén tiltja az alkoholfogyasztást. A többi közterületen a kerületi önkormányzatok rendeletei az irányadók. A legtöbb kerületben simán tilos a közterületen az alkoholfogyasztás, így például papíron az V. kerületben is az, volt is ebből ügy az Erzsébet térrel kapcsolatban. Persze mindenütt megvannak a kivételek, például a közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátóipari egységek, tehát a büfék, éttermek, kiülős kocsmák stb. nyilván nem tartoznak a rendeletek hatásköre alá, ahogy általában a különféle rendezvények területei sem.  forrás: forevertourism.com

Érdekesebb a dolog a II. és a XIX. kerületben, ahol a korábbi szabályozás megváltoztatása – azaz 2013 – óta sem hoztak még új rendeleteket az alkoholfogyasztás tilalmáról. Viszont mindkét kerületben a közterület-felügyelők feladatai közé van sorolva a köztéri alkoholfogyasztók megbüntetése, mégpedig a szabálysértési törvényre hivatkozva. Viszont a szabálysértési törvény hivatkozása mögött, mint láttuk, nincsen tartalom, így ezek a kerületek egyelőre valamilyen jogi szürkezónában mozognak.

Egyszerűbb a helyzet az I. kerületben, ahová egyébként a köztéri alkohol kérdését felvető „Egy üveg borral a várban 2” című eseményt is szervezik. Ez az egyetlen kerület Budapesten, ahol meg is mondják, hogy nincs mindenhol betiltva a kinti ivás. Egészen pontosan így szól az I. kerület rendelete: „Tilos élelmiszert, palackozott italt árusító üzletek bejáratának 5 méteres körzetében, beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon, játszótereken, lakóépületek kapualjaiban szeszesitalt fogyasztani.” Jól látható, hogy ez nem minden közterület, tisztán alkoholfogyasztási szempontból nézve tehát elvileg legális lesz a rendezvény.

Nem ilyen jószívűek nagyobb egyetemi városaink elöljárói: Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc egyaránt tiltja a közterületi alkoholfogyasztást. forrás: thelocal.de
A helyszíni bírság általában 5 és 50 ezer forint között mozoghat, de ha feljelentik az embert, akár 150 ezer forint is bánhatja a köztéri illegálkodást. Azonban a szabálysértési törvényben az is benne van, hogy az intézkedő közterület-felügyelő, vagy rendőr éppenséggel büntethet; tehát nem kötelező a büntetés, a hatóságoknak megvan a mérlegelési lehetősége. Ez nem is feltétlenül baj. A törvény nyilván nem a fűben magányosan ülő, vagy a Duna partján egy sört elkortyolgató emberek ellen íródott, hanem a helyi lakosokat zavaró részeg ordibálások ellen. Így fordulhat elő, hogy a már említett Erzsébet téren is szinte zavartalanul ül az ifjúság mind a mai napig alkohollal a kezében a kulturáltság határain belül, és ha a várban nem lesz gond a gyülekezéssel, akár még ott is büntetés nélkül lecsúszhat az egy üveg bor.

(Ha valakit érdekel, hogy a saját lakhelyén mi a helyzet, rövid keresgélés után itt  megtalálhatja a hatályos rendeletet, általában a közterület használatáról, vagy a közösségi együttélés szabályairól szóló címmel.)