A 19. században feltalált kerékpár formailag nem sokat változott az elmúlt 150-200 évben – persze mi értelme van olyasmit javítgatni, ami jó és működik? A 21. század merész dizájnerei mégis szeretnek érdekes koncept bringákat alkotni a tervezőasztalon – ezekből mutatnánk meg nektek néhányat.

Laptop-töltős koncept bringa

Kép: Gizmodo.com

Ez a fura „droid” valószínűleg a legkevésbé aerodinamikus bringa a listán – egy erősebb oldalszél lazán felborítaná, de nem is ez a lényeg – a japán Yuji Fujimura ezt a fura elektromos bringát a 21. századi igényeket szem előtt tartva tervezte. A vázban található laptop dokkoló segítségével elektronikus eszközeink percek alatt megkapnák a működéshez szükséges energiát, a pedálozás mozgási energiáját elektromossággá alakító akkumulátor segítségével pedig a legmeredekebb hegyi utak sem jelentenének többé gondot. Azért az is valami!

Hátizsák-bringa

Kép: Bergmoench.koga.com

Ez az összehajtható hátizsák-bringa a természetjáró-vadkempingező nomádok egyik leghasznosabb eszköze lehet a közeljövőben. A kényelmetlen és fárasztó bringa-tologatós hegymászást a terepbringások jól ismerik. A két perc alatt összehajtható ultra könnyű Bergmönch tervezői valószínűleg rájuk gondoltak, mikor megalkották ezt a szokatlan kétkerekűt.

Cycle Sol, a Napelemes villany-bringa

Kép: Thedesignblog.org

A Miroslav Miljevic által tervezett Cycle Sol elektromos bringa könnyedén kiválthatná a városban darazsakként rajzó büdös és zajos robogókat. (Akármilyen menő egy szép Vespa, a bele való üzemanyag olcsóbb már nem nagyon lesz.) Ugyan a koncepció rendelkezik néhány alapvető hibával (a bringa súlypontja és a kormány is rossz helyen van), a Napenergiás elképzelés nagyon jó. Így nem baj, hogy egy kicsit játék bringának tűnik – ha a fentebb említett hibákat kijavítják, akkor a Cycle Sollal még a taxisoktól sem kell félni.

BMW koncept bringák

Kép: Mandiesbikesandbeyond.blogspot.com

Nem is annyira meglepő, hogy a legstílusosabb és legextrémebb koncept bringákat rendszerint nagy autógyártó cégek dizájnerei alkotják meg a tervezőasztalon. Habár ezek a formás és futurisztikus bringák gyakran köszönő viszonyban sincsenek a realitással (a funkcionalitásról nem is beszélve), az aerodinamikus, formatervezett elemek és a különleges anyagok nagyszerűen tükrözik a 21. század fejlesztési lehetőségeit.

ThisWay esőbringa

Kép: Deezen.com

A bringázástól fanyalgók egyik legfőbb kifogása általában az időjárás. Való igaz – a hétköznapi bringásnak meg kell küzdenie az elemekkel, de ez valahol hozzátartozik a két kerék romantikájához. A ThisWay koncept bringa svéd tervezői azoknak szeretnének kedvezni, akik jobb szeretnék az ilyen kalandokat megúszni szárazon (bár a sárvédőkről ők is megfeledkeztek).

Az összehajtható Szöcske

Kép: Inhabitat.com

Az elektromos és az összehajtható bringa koncepciója nem újdonság. Már napjainkban is népszerű eszközei a nagyvárosi forgalomnak. A Szöcskén kívül még sincs egy sem közöttük, ami ezt a két funkciót egyesítené. David Gonçalves, a Szöcske tervezője ezt a hiányt szerette volna pótolni ötletével. A Szöcske nem csak összehajtható, de elektromos is.

Futurisztikus, computer vezérelte canga

Kép: Thedailymail.com

Ez a futurisztikus koncepció Chris Boardman kerékpáros olimpikon tervei alapján készült. Boardman szerint a jövő bringája beépített lopásvédelemmel (ujjlenyomat olvasóval), napelemes, vezeték nélküli fedélzeti számítógéppel, kilyukaszthatatlan kerekekkel és pillekönnyű vázzal kell, hogy rendelkezzen. Minket már Tron motorjára emlékeztető dizájnnal megvett, a sok-sok extra funkció pedig már csak hab a tortán.

Az igazán „emberi” Versabike

Kép: Thedesignblog.org

A Versabike különleges – az emberi ízületeket utánzó – dizájnnal rendelkezik, ráadásul a koncepció megalkotásához felhasznált anyagok is nagyrészt természetesek, így bátran kijelenthetjük, hogy ez a koncepció a lista „legemberibb” kétkerekűje. A Versabike a könnyen állítható „ízelt” felépítésnek köszönhetően ugyan olyan kényelmes lehet egy kisgyereknek, mint egy nagyra nőtt kosaras égimeszelőnek – így nincs (nem lenne) többé „kinőtt” bringa.

A bizarr Di-Cikli

Kép: Thedailysmack.com

 

 

 

 

 

 

A Di-Cycle (magyarosabban Di-Cikli), a GBO Design furcsa „gyermeke” képes földön és vízen is közlekedni, habár a hagyományos kerékpároknál jóval szélesebb, így nem valószínű, hogy sokat fogunk belőle látni a Nagykörúton. Habár ki tudja – ha repülni is lehetne vele.

Nulla: avagy az ulramodern olasz dizájn bringa

Kép: Visualize.com

A Nulla olaszul is épp úgy „semmit” jelent, mint magyarul – ez a furcsa név ez esetben mégis a bringa minimalista dizájnjára és különleges megoldásaira utal. A Nulla bringa Chris Boardman futurisztikus kerékpárjához hasonlóan mellőzi a küllőket és a láncot – így nincs többé zavaró oldalszél és olajos nadrágszár. Igazi olasz megoldás.

A különleges koncepciók listáját még oldalakon keresztül lehetne folytatni, de a legtöbb megoldás az itt bemutatott elképzelések valamilyen variációja lenne, így ettől most eltekintünk. Ha úgy érzitek, valami fontosat kihagytunk, jelezzétek kommentben!