Az A38-on tartott sajtótájékoztatót múlt héten a Take Berlin Promotion, akik hidat jelenthetnek a berlini és környéki fesztiválok elérésében. A rendezvényen szó esett a Berlin Fesztiválról, a Meltről, Lollapaloozáról és a magyarországi tehetséggondozásról is.

A Take Berlin Promotion feladata a közép-, kelet-európai országokban a fent felsorolt fesztiválok népszerűsítése. Idén Lengyelország, Csehország és Magyarország szerepel a célországok között, ahonnan fesztiválozókat és helyi zenekarokat is egyaránt kijuttatnának ezekre. Lényegében tehát a közép-európai zenei kínálatot szeretnék összekötni a nyugat-európai zenei piaccal, mivel ezek a koncertek igazi kiugrási lehetőséget biztosítanak az érintetteknek. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy idén Jeges Zsolt és Náray Márton vezetésével végre hozzáértő emberek választották ki azt a három zenekart, vagy DJ-t, akik képviseltetik majd a hazai muzsikát odakint. A Berlin Festival ilyen hivatalos nagykövete DJ Bootsie lesz, aki ha szólóprojektjeiből kevésbé, a Zagarból sokak számára ismerős lehet. Fellép majd a White Trash nevű helyen, ami egyik központi helyszíne a fesztiválnak.

Berlin Festival, május 29-31

Egy tízéves fesztivál, mely tavaly óta a Kreuzberg kerületében kerül megrendezésre. Ez Berlin zenei életének központja, itt találhatók a legnevesebb klubok, a Major kiadó és minden jelentősebb ügynökség székhelye.

Egy nagyon színes fesztiválról van szó, tíz beltéri és két külső helyszínnel. Központi helyszíne az Aréna Park, ami egy autóbusz-összeszerelő műhely a Spree partján. Uszoda, éttermek és minden baromi jó dolog megtalálható itt is, ami egy városi fesztiválhoz kell, viszont ez mégiscsak Berlin, a legpezsgőbb kultúrájú város.

A kultikus prágai Cross Club – ahol minden fémből van, és iszonyat vagány hely – is képviselteti magát Berlinben erre a pár napra. Felépítenek egy helyszínt mindenféle fém elemből, így kicsit közelebb hozzák a nyugat-európai fesztiválozók számára azt, amiben ők a legjobban belepasszolnak ebbe az összművészeti forgatagba.

A befogadóképesség 15 ezer fő naponta. Mivel elektronikus fesztiválról van szó, így gitárzenét itt ne nagyon keressetek, viszont sok fontos előadó jelen lesz, mindaz mellett, ami a Berlin Festival egyik legnagyobb erőssége: a feltörekvő tehetségek, underground formációk bemutatása.

A jegyár 79 EUR.

Melt!, július 17-19

A Melt! egy éppen nagykorúságát ünneplő fesztivál, az egyik legizgalmasabb helyszínen, a Gremmin-tó közepébe nyúló félszigeten található. A korábban külszíni fejtéseket végző monstrumok, a bánya bezárásával elhagyatottan álltak ott, így Ferropolis utánozhatatlan hangulatát a kegyetlen jól megvilágított gépek adják. De nem csak azok.

Talán ennek a fesztiválnak a legmegkapóbb az ars poeticája: „minőségnek nincs zenei stílusa.” Itt tényleg összeér a mainstream és az underground, eltűnnek a stílusbeli határok, és egy óriási kavalkád formájában szinte egyszerre élünk át mindent, amiért jöttünk.

Azért persze, ha stílusirányzatokra lebontjuk a line-upot, már bőven találunk minden irányból zenészeket. 7 színpadon oszlik el közel 90 fellépő, a fesztivál befogadóképessége pedig 35 ezer fő/nap.

A jegyár 139 EUR.

Lollapalooza, szeptember 12-13

Egy 28 éves Chicagóból indult fesztiválról van szó, amely megvetette már a lábát Dél-Amerikában is, a nagyon népszerű brazil és argentin változatok után, idén először az amerikai kontinensen kívül már Európában, azon belül is a berlini Tempelhof reptéren kerül megrendezésre.

A Lollapalooza felhozatalát és hangulatát tekintve már sokkal közelebb áll a Szigethez, gondolok itt az aktualitásokat felvonultató line-upra, és az eklektikusságra. Itt már foglalkoznak a családosokkal is, nem csak a bulizó fiatalokkal, ezért egy Kidsapaloozára keresztelt gyermekmegőrző komplexum is megtalálható lesz az 50 ezer fő/nap befogadóképességű fesztiválon.

Nem igazán akartam ezzel reklámozni, de mégis érdekes információ lehet, hogy Macklemore és Ryan Lewis egyetlen 2015-ös fellépése a Lollapaloozán lesz, de itt debütál majd a Dog Blood, ami Skrillex és a Boyz Noise közös projektje is. Viszont ha már a fellépőkről van szó, lesz FFS koncert is. Ez annyit takar, hogy a Franz Ferdinand összeállt a Sparks kultikus art-rock zenekarral.

A jegyár 119 EUR (10 év alatt ingyenes, 14 éves korig 19 EUR)