Hét éve halott Hollywood egyik legígéretesebb tehetsége. Jack Nicholson állítólag figyelmeztette, hogy Joker szerepe megterhelő és sötét utazás lesz, ő azonban mégis mindent beleadott – nem is tudott volna máshogy tenni. Heath Ledger tegnap töltötte volna be a 36-ot.

Nevét az Üvöltő szelek állandóan szenvedő Heathcliffjéről kapta, akit saját ágyában találnak végül holtan, de utólagos okoskodás lenne mindenbe belelátni korai tragikus halálát. Mert belelátják: a Szörnyek keringője öngyilkossági jelenetébe, a River Phoenix-párhuzamba, Jokerbe, a Candy drogfüggőjébe – halála mégis tragikus véletlen volt, amely idő előtt vett el a mozinézőktől egy ritka tehetséget.

Ledger már tinédzserévei alatt színészkedett az iskolai színházban. Ekkortájt fordult a filmekhez, mint menedékhez az otthoni zűrök elől – szülei ugyanis ekkor váltak el. Hamarosan kisebb ausztrál produkciókban játszott, ezután fedezte fel magának az álomgyár. Következzen öt film, amelyen keresztül végigkövethetjük időelőtt félbetört karrierjét.

10 dolog, amit utálok benned (1999)
Első blikkre szivárványhányás-tinifilm ahol Ledger tangapapucsok és ronda frizurák közt próbálja megtanítani csajozni Joseph Gordon-Lewittet, igazából viszont egy örökzöld klasszikus. Ledger ezzel a filmmel toppant be a köztudatba, és valljuk csak be: akkor nagyon úgy tűnt, megvan az agyatlan gimifilmek új Freddie Prinz Jr-ja. Szerencsére hamar elnyargalt erről a területről, de mégis ő az egyetlen ember a földön, akinek jól áll, ha félelmetesen indokolatlan frizurával adja elő egy sportpályán az I love you babyt.

forrás: mattsmoviereviews.net

Lovagregény (2001)
Először a könnyebb utat választva a szirupos szépfiúk útján haladt tovább a Lovagregénnyel, amely szintén nem egy A-listás film, mégis a maga módján szerethető a lovagi páncélban bohóckodó színésszel az élén. Huncut félmosolyán kívül nem kellett túl sokat megvillantania magából, mégis vicces visszanézni, hogy a később komolyabbnál komolyabb alakításokat hozó színész hogyan komolytalankodott a We will rock you dallamaira lóháton.

forrás: blogs.indiwire.com

Szörnyek keringője (2001)
Szerencsére Ledger sem tervezett lehorgonyozni a nyálgép-osztályban, még ugyanabban az évben komolyabb vizekre evezett: a kritikusok által is éltetett Szörnyek keringőjében ugyan “csak” mellékszereplő volt, mégis felvillantotta azt az oldalát mindenki előtt, amelyet addig a szépfiú-szerepek sikeresen rejtettek el: hogy igazi drámákban is tökéletesen megállja a helyét játékával. Ugyan inkább Halle Berry Oscarja miatt emlékszik a legtöbb ember erre a filmre, Ledger apró, de annál hatásosabb szerepe miatt is érdemes megnézni, itt érezte ugyanis valószínűleg először, hogy egy másik, komolyabb ligában van a helye.

forrás: highdefdiscnews.com

Túl a barátságon (2005)
Ledger hamar ráérzett saját tehetsége ízére, és eszébe sem jutott többé a könnyebb utat választani. Már 2005 előtt is nagyon tudatosan próbálta feszegetni határait: egyre komolyabb szerepeket vállalt (Dogtown urai, Ned Kelly, A gyávaság tollai), ám 2005-ben már a saját ügynökei is karrieröngyilkosságról beszéltek, amikor elvállalta Ang Lee meleg cowboyokról szóló drámáját. A film díjesőt, elismerést, és Ledger első Oscar-jelölését hozta – emellett az utolsó kételkedőt is meggyőzte arról, hogy valóban óriási tehetség van felívelőben. A saját szexuális identitásával küzdő Ennisként a legvicsorgóbb homofóbnak is megeshetett rajta a szíve, olyan szinteken mutatta be ugyanis egy önmagával, érzéseivel és a körülményekkel küzdő ember vívódását amely független a szexuális identitástól, mégis az adta meg különlegességét. 

forrás: blogs.indiwire.com

A sötét lovag (2008)
Elismerés ide vagy oda, nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy alig húsz évvel Jack Nicholson zseniális Jokere után valaki ismét magára húzza a lila öltönyt. Ledger viszont elmondása szerint öt perc alatt döntött arról, hogy ő alakítaná a Christopher Nolan Batman-filmjében a főhős életét megkeserítő késmániás pszichopatát. Az eredmény több lett, mint tökéletes, Ledger teljesen újraértelmezte a gyilkos karakterét, és hihetetlen erős játékkal tette felejthetetlenné a filmet. A premiert azonban már nem élhette meg, ahogy a legnagyobb filmes elismerésnek számító Oscar-díját sem: szülei és testvére vette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot.

forrás: desktopwallpapers4.me

2008 elején már legújabb filmjét a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmát forgatta, amelyet végül Johnny Depp, Colin Farrel és Jude Law segítségével sikerült befejezni. A színész ekkor már állandó végkimerülésről és alvászavarokról panaszkodott, amelyek A sötét lovag forgatása óta kínozták. Jack Nicholson azt nyilatkozta, hogy óva intette Ledgert a szereptől, mivel számára is rendkívül megerőltető volt átlényegülni a mázoltarcú pszichopatává. Kollegái és ismerősei is arról számoltak be, hogy valóban mindent beleadott, és teljesen átlényegült – teljesen felemésztette Joker szerepe. Hogy ez valóban így volt-e vagy sem, valószínűleg sosem derül ki.

2008. január 22-én riasztották a mentőket new york-i lakásához, ahol az ágyában találtak rá élettelenül. Felröppentek a hollywoodi szinészhalálok esetében oly divatos drogpletykák, ám a boncolás szerint receptre felírt gyógyszerek (tüdőgyulladással is küzdött) rossz kombinációja okozta halálát.

Halála lesújtotta a világot: Joker szerepe példátlan népszerűséget hozott volna neki, és 28 évesen egy Oscarral a kezében uralhatta volna a filmvilágot az elkövetkezendő évtizedekben. Ehelyett sajnos felkerült a fiatalon elhunyt reménységek tablójára, az embernek pedig fáj a szíve, hogy ilyen korán félbetört egy ennyire ígéretes karrier. Nem marad más hátra, mint a tehetségéhez képest méltatlanul rövid filmográfiáján keresztül tisztelni tovább emlékét.