A divat és a festészet összeházasítására több próbálkozás is született, ez alkalommal Cselényi Eszter és Pintér András Ferenc értelmezte újra ezt a műfajt. Az általuk bemutatott művek pedig pont olyan gyönyörűek, ahogyan azt az ember képzelné.

A divat önmagában egy művészeti ág, így kicsit lekicsinylőnek tartom, amikor egy ehhez hasonló eseményt úgy írnak le, mint a divat találkozása a művészettel – viszont az kétségtelen, hogy minden ilyen esetben mindig valami bekategorizálhatatlan új jön létre.

Cselényi Eszter márkájának, a Celeninek a bemutatójára voltunk hivatalosak hétfő este a lenyűgöző belsőépítészettel rendelkező Art Salon Budapest Társalgó Galériájába. Az esemény maga nem véletlen kapta a “Showcase” nevet a divatbemutató helyett, hiszen a darabok kiállítási tárgyként, az alkotási folyamat pedig performanszként tárult elénk az este folyamán.

Celeni 2015-ös tavaszi/nyári kollekciója remekül felidézi az üde festő vásznát, de annál anyagában sokkal finomabb, és kielégíti minden igényes nő vágyát. Ha lenne elfekvőben egy kis félretett pénzem egyedi desinger ruhákra, idén tavasszal biztosan Celenivel tölteném fel a gardróbomat.

Amellett, hogy a festészet finomságát és egyediségét megidéző ruhákat és kiegészítőket testközelből megvizsgálhattuk, élőben lehettünk tanúi, ahogy a ruha PAF vásznává válik. Az est fő produkciója és fénypontja kétségtelenül ez az élő fuvolaszóval kísért alkotási folyamat volt.

A vászonnak használt ruhadarab pedig Balsai Móni színésznő testén elevenedett igazi divatdarabbá, aki hangulathoz illő leheletnyi sminkben és meseszép virágkoszorúban állt elénk. Ezután, hogy teljes legyen a sor, természetes szépsége mellett egy Juhász Gyula verssel is megidézte a tavasz szerelmes könnyedségét.

A hazai, de emellett a nemzetközi szcénában is helytálló kollaboráció terve sikeresen megvalósult. Egyébként a páros korábban már Pécsett bemutatta egy ruha megfestését; a showcase-en a folyamat hangulatos image videójának kíséretében ezt is testközelből megtekinthettük. A alkotópáros tervei szerint mindkét ruhát elárverezik majd, és a befolyt összeget a Bólyai Gyermekotthon számára szeretnék felajánlani.