Egyre magasabbra csapnak a hullámok a Korom Gábor által “kifejlesztett” és elhíresült Tükör Módszerrel dolgozó kutyaiskola-hálózat egyik bástyája, a Népszigeti Kutyaiskola körül a napokban az internetet bejárt videók miatt.

Egy új kutya rengeteg felelősséggel jár. A gazdi és a kutya összhangba kerülése, a kapcsolat kialakulása időigényes folyamat, mely rengeteg stresszel, problémával, esetenként ordibálással, szomszédokkal való konfliktussal jár együtt. A legtöbb felelős gazda szakemberhez fordul nemcsak problémás, de simulékony kutyájával is, hogy mindketten (ember és állat egyaránt) a legjobbat hozhassák ki magukból és egymásból. A legkézenfekvőbb hely a kutyaiskola keresésére az internet. Sokan földrajzi közelség alapján, néhányan ismerősök tanácsainak segítségével választanak, megint mások pedig a Google-ba pötyögik be, amit tudni szeretnének.

A Tükör Módszer marketingje jó. Nagyon jó. “Kutyaiskola” szóra keresve első helyen szerepelnek, számtalan helyen jelen vannak a városban és az országban, vezetője pedig az ország egyik nagy kutyaszakértőjeként szerzett magának hírnevet. Vegyük hát egy kicsit alaposabban szemügyre, mi is ez a módszer!

A honlap szerint

a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk

A módszer kialakulásánál elolvashatjuk, Korom Gábor miképp ismerte fel (újra) azt, amivel nagyapáink és felmenőink már a kutya megszelídítése óta tisztában vannak, vagyis azt, hogy az eb akkor fog “jól” viselkedni, ha elfogad bennünket főnöknek, kapcsolatot alakítunk ki vele ahelyett, hogy eszköznek vagy tutujgatni való gyerekpótléknak tekintenénk. Hornig Rudolf, aki a klikkerezés hazai meghonosítója, egy olyan módszert hozott be az országba, melynek elméletéért Ivan Petrovics Pavlovot egy évszázaddal korábban jutalmazták Nobel-díjjal. Az elméleti háttér több iskola hagyományainak és számos egyéb tanulmány összeollózásából született, mindez azonban nem lenne probléma, ha nem került volna most a világ elé, hogy miképpen működik az iskola valójában. Így.

A két videón elvileg egy ún. “megtolás” módszert látunk. Ennek elmélete az, hogy a kutya rossz viselkedésére a “falka” elzavarja őt, “kizárja”, hiszen szociális állat lévén ez az egyik legnagyobb büntetés számára. Mi akkor a probléma?

 1. A büntetés időpontja
  A videón látható, hogy a kutya nyugodtan áll gazdája mellett, folyamatosan figyeli, nem távolodik el tőle még akkor sem, mikor lekerül róla a póráz, mikor elindulnak, vagy amikor a közelben egy másik kutya bottal játszani kezd. Percek telnek el, elhangzik, hogy a büntetés nem annyira indokolt és majd elérik, hogy a kutya agresszív legyen (az interneten fellelhető információk alapján a kutya korábban agresszív volt, ezért a megtorlás). A kutya nem egy felnőtt, gondolkodásra képes ember. Alaptétel, hogy csak akkor büntetjük, ha rajtakapjuk valamin, hiszen csak így fogja tudni, miért kapja a büntetést, mit nem szabad csinálnia. Ha a szidás percekkel később érkezik, az nagyjából olyan, mintha a vasárnapi ebéd után anyukánk lekeverne egy maflást minden magyarázat nélkül. Vajon azért kaptuk, mert nem mosogattunk el? Vagy mert nem vittük le a szemetet? Netán csak anyunak rossz napja van?
 2. A büntetés módja
  A falkából való kizárás “farkaséknál” nem elzavarást és agresszív támadást, hanem a kommunikáció beszüntetését jelenti. Az idegen emberekből álló ordibáló, rugdosódó csoport nem “falka”, akikkel amúgy a kutya együtt él, eszik és játszik, kommunikál. A “kannák” alapvetően sok iskolában használatosak, hiszen a hangjuk megijeszti, ezzel kizökkenti a kutyát nemkívánatos tevékenységéből – itt azonban nem erre, hanem terrorizálásra használják őket. Az itt látható lincshangulattal azonban valószínűleg csak annyit sikerülhet elérni, hogy a kutya a buszon, villamoson, tömegben mindenütt pánikrohamot kap majd az élménytől. A “bűntett” mértékével abszolút nem arányosan, túl hosszú ideig, túl erőszakosan, kimondva a pánikig szeretnék hajszolni a kutyát.
 3. A gazda kizárása mindennemű tevékenységből
  A kutya számtalanszor a gazda mögé menekül védelemért. Azzal, hogy onnan folyamatosan elzavarják, azt érzékeli, hogy a gazda nem tudja őt megvédeni, a stressznek így is ki van téve – mégis miképpen bízzon meg benne ezek után, miképpen fogja tudni elérni a gazda, hogy hallgasson rá az állat és ne ő maga akarja megoldani a helyzeteket (agresszióval)? A kutyaiskola honlapján pedig a következő olvasható, melyeket maga a kutyaiskola ásott alá:
  …egy jó gazda
  megdolgozik a tekintélyért és méltó vezetője kutyájának
  tudatos, következetes, kiegyensúlyozott
  megtanul “kutyául”
 4. A kutya testbeszéde
  Egy agresszív állat nem így reagál a csoportos támadásra. Az emberekre nézve rettentően veszélyes a helyzet, melyben úgy vesznek körbe és stresszelnek túl egy elvileg agresszióra hajlamos állatot, hogy azon nincs szájkosár. Ha kitámad, marni mer, akkor hiába a további büntetés, a pórázrángatás nélküli, kényszermentes (sic!) tanítás és nevelés, mely eszméket az iskola magáénak vallja, eddigre már egy ember (is) feleslegesen megsérült. A kutya azonnal hátrál, menekül, a gazdát keresi, farkát behúzza, a nyelve nem a kifulladástól lóg.

forrás: facebook.comA Népszigeti Kutyaiskolában úgy tűnik, nem mindig értenek kutyául. Felhívásunkra többen jelezték (egyéb iskolákban oktatók és gazdák is), hogy a Tükör módszer eltört náluk, a kutyájuk agresszív, félős lett, egyéb iskolában kellett akár hetekig rehabilitálni őket egy-egy óra után. Beszámolókból válogattunk.

 1. A kutyámmal végigjártunk egy alaptanfolyamot, de a problémánk nem oldódott meg – utcáról fogadtuk be és folyamatosan szökött. Ezután 7 hét kötődési tréning lett a feladat – ez annyit jelent, hogy a kutya nem kaphat enni, csak kézből veheti el szemenként a napi adagnyi ennivalót, ha jól dolgozik. 5 hét alatt a kutya annyira lefogyott, hogy állatorvossal konzultálva be kellett fejeznünk a dolgot.
 2. Egy idős kutyával kettő (!) alaptanfolyamot csináltunk végig, de a problémánk, hogy agresszív volt más kutyákkal, nem oldódott meg. Ekkor jött a középfok, ahol “megtanítottak büntetni meg tiltani”, aminek az lett a vége, hogy a kutya ugyan nem ment neki a szembejövőknek, viszont képes volt lesétálni az úttest közepére, hogy még véletlenül se hibázhasson.
 3. Süket kutyával mentünk és elküldtek bennünket, mondván nem illeszthető csoportba.
 4. A kutyával három tanfolyamot végeztünk el (két alap, egy közép), kanokkal még mindig elég rosszul viselkedik, pórázról vagy teljesen zárt területen, vagy nagy nyílt terepen lehet elengedni, leülni, lefeküdni, normálisan sétálni pórázon a mai napig nem tud.
 5. Rettegő kutyával mentünk, megmutatták nekem, hogy hogy néz ki a klikkerezés, mert hogy klikkerezzek a kutyával minél többet és hamarabb, mert az fontos, mert hogy addig nem lehet a kutyát rehabilitálni, amíg nem fogad el a város közepén idegenektől kaját. És akkor az ingyenes állapotfelmérés (ez a sacc 35 perc) ötezer forint lesz.

Egy “kötődési tréningelt” kutya:

forrás: facebook.com forrás: facebook.com

Hozzáértésüknek az is ékes példája lehet, ami honlapjukon szerepel a Kérdezz-felelek részben:

Probléma: (…) Ő az, aki szinte szünet nélkül nyalogat. Szeretete, hűsége, hálája jeléül, vagy ha épp kikapott valamiért, akkor bocsánatért esedezve nyalint egyet vagy a kezünkre, vagy ha azt nem hagyom, akkor nadrágszárra, cipőtalpra, akárhova.(…)
Válasz: Sajnos ebben az esetben a nyalogatás is a dominancia jele, ezért nyugodtan lépj fel olyan erélyesen, mintha megharapott volna. (…)

Az iskolát kedd óta igyekszünk elérni, hogy válaszoljanak a következő kérdéseinkre, de sajnos azóta csak ígéreteket kaptunk, hogy felveszik velünk a kapcsolatot.

 • – miért találták ezt a módszert célravezetőnek, hiszen a való életben ha kitámad a kutya, valószínűleg nem lesz ott egy egész csoport ember megfékezni őt
 • – ismerték-e eléggé a kutyát és gazdáját, a kapcsolatukat ahhoz, hogy ezt a pár perces műveletet megalapozottan végigcsinálhassák
 • – miért tellett évekbe, mire ez a videó kikerülhetett (egyes nem megerősített források szerint sokáig perrel fenyegették a videó feltevőjét és az azon szereplő hölgyet is)
 • – tudnak-e arról, mi történt ezután a kutyával (tudomásunk szerint egy másik iskolában hosszú hetekig jártak gazdájával rehabilitációra, mára már kiegyensúlyozott, boldog kutyus)

Az iskola vezetője válaszolt kérdéseinkre, az elkészült interjú itt olvasható.

A könyvet író, iskolákban gyerekeknek előadást tartó, valamint 140.000 forintért kölyökkutyáknak szóló 10 alkalmas tanfolyamot hirdető – ennek hatékonysága bár sokat ígér, erősen megkérdőjelezhető, hiszen 3-5 hónapos kutyák tanítása nagyjából olyan, mintha óvodásoknak magyaráznánk az alapvető geometriai tételeket – van, amelyikben megmarad, de a legtöbb csak lepkéket fog rajzolni és majd évekkel később újra megtanulja – Korom Gábor nevével fémjelzett iskola körül tehát áll a bál. Az üzlet pörög, segítséget kereső gazdik vagyonokat hagynak ott egy-egy (mint láthattuk, estenként eredménytelen) tanfolyamra, de sajnos úgy fest, problémás kutyával nehezebben bánnak a népszigeti és egyéb “tükörsulikban”.

Nem állítjuk, hogy nem segítenek, a kutyák mind lelkibetegek lesznek, hogy rosszak a körülmények és mindenki messziről kerülje el őket, hiszen sokan hisznek bennük és megoldást találtak itt a kérdéseikre. Ugyanakkor mielőtt a fél havi fizetésünket otthagyjuk egy kutyasuliban, beiratkozás előtt érdemes esetleg több helyet is megnézni, az oktatókkal személyesen beszélni, érdeklődni és nem elfelejteni, hogy minden érmének (még ha tükrös is) van egy másik oldala.