A beer pong nevű szórakozás a hatvanas években indult útjára az amerikai egyetemi kultúrából, manapság pedig az egész világ hódol ennek a mókás játéknak. Nincs ez máshogy hazánkban sem, ahol egyre komolyabb méreteket ölt a sportág.

A Magyar Sörpingpong Egyesület három alapítóját faggattam, hogy mégis hogyan jött létre az idén harmadik országos bajnokságát szervező csapat, és mekkora méreteket ölt a beer pong szenvedélye hazánkban. Inczeffy Zsombor, Marlok Róbert és Nagy Máté kezdeményezése az egész országot bejárta már, ám a srácok szerint ez még mindig csak a kezdet.

Honnan indult az egyesület?

A kollégiumunkban lakó volt Erasmusos diákok hozták haza a játékot Angliából, mi pedig hónapokon keresztül játszottuk esténként. Kedvet kaptunk, hogy csináljunk egy házi bajnokságot. Az első próbálkozás olyan jól sikerült, hogy a másodikra már kilenc felsőoktatási intézmény összesen negyven csapatot adott, mi pedig teljesen illegálisan a kosárcsarnokban tartottuk meg a bajnokságot. A pozitív visszajelzések hatására egyértelmű volt, hogy idióták vagyunk, ha nem kezdünk a dologgal komolyabban foglalkozni, úgyhogy rögvest meg is írtuk az üzleti tervet.

Akkor nem szenvedtetek sokat a dologgal.

Nem hát! Viszont az egyik ismerősünk szólt, hogy valaki ugyanezt csinálja, mint mi, amitől rendesen bepánikoltunk. Leszerveztünk egy találkozót, és szerencsére hamar rájöttünk, hogy üzlettársakként jobban boldogulunk. Ők biztosították a technikai hátteret, mi pedig a lendületet és kreativitást.

16

Mi jött ezután? Hogyan próbáltatok továbblépni?

Fejünkbe vettük, hogy Budapest összes egyetemével felvesszük a kapcsolatot, hogy szervezzünk egy nagyszabású kupát, ám a hallgatói önkormányzatokkal nem jutottunk sokra. Nem csüggedtünk, megalapítottuk inkább a Nemzeti Sörpingpong Ligát (NSL), hogy az egész országnak lehetőséget adjunk a fordulókra való jelentkezésre.

Mentetek vidékre is?

Győr, Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Veszprém, Sopron… Bár mindenhova személyes ajánlások útján mehettünk, elképesztő volt a hangulat. Aki egyszer kipróbálja a játékot, az nehezen tud szabadulni tőle.

Gondolom az utazgatás nem kis energiátokba került.

Igen, éppen ezért igyekszünk inkább csak a budapesti dolgoknak keretet adni. A nagy cél az lenne, hogy a vidékiek maguknak szervezzék meg a tornákat, amivel kvalifikálhatnának a mi országos döntőnkbe. Mi persze segítünk minden beer pong rendezvényt meghirdetni, hogy a helyiek értesüljenek ezekről.

IMG_9904

Hol tartotok most?

Tavaly már 200 csapatunk volt, úgyhogy idén két ligát is indítottunk az erőviszonyok kiegyenlítése miatt. A legjobb 18 csapat formálja az NSL Elite ligát, hiszen ők már évek óta élmezőnyben vannak. A győztest kiküldjük az European Series of Beer Pong versenyre, hogy nemzetközi szinten is megmérkőzzenek.

Nem semmi! Milyen erőt képviselünk európai és világviszonylatban?

Nehéz megmondani, mert kicsit mások a szabályaink. Az elmúlt években igyekeztünk mindent belekombinálni, ami érdekesebbé és izgalmasabbá teszi a játékot, de a visszajelzések azt mutatják, hogy ettől még jobban rákapnak a magyarok.

(A szabálykönyv itt olvasható el.)

Munkaként tekintetek a dologra?

Nagy vágyunk volt, hogy főnök nélkül dolgozhassunk, de mivel hallgatók vagyunk, inkább nevezném ezt szerelemgyereknek, mint munkának. Ami jövedelem bejön a nevezési díjakból, azt visszaforgatjuk eszközökre és marketingre. Ha mást nem is értünk el a három év alatt, legalább a rendezvényeinken ingyen ihatjuk a sört.

IMG_0076

Milyen eszközökkel promózzátok magatok?

Főleg az interneten. Az offline marketingünk is erős, plakátolunk ahol csak tudunk, de van csomó jópofa termékünk, amit előszeretettel osztogatunk: matricák, napszemüvegek, sörnyitók, poharak. Birtokunkban van 16 világszínvonalú asztal is, teljesen lematricázva, amiknek kezdőköltsége kikerülhetetlen volt.

Ti magatok mennyire űzitek magas szinten a játékot?

Az elsődleges célunk a szervezés, de a meccseket így is véresen komolyan vesszük. Csapatunk a “Dicsőség és Kondi” az Elite liga tagja, mondjuk idén már a bennmaradásért küzdöttünk. Nem meglepő ez, az Elite liga csapatai heti több napot is gyakorlással töltenek. Persze nem mindig sörrel, gyakoribb a víz. Szép is lenne.

Vannak sztárjátékosok?

Mindig csapatról kell beszélni, nem játékosról. Olyan elvetemült rajongás van, hogy egyes csapatoknak külön facebook oldala is van, több száz lájkolóval. Megosztják a szurkolókkal, hogy hol tart a felkészülés, vagy épp milyen helyezést értek el egy tornán. Szerintem a müncheni Európa-bajnokságon kiderül majd hol tartunk, de egy-két csapat a szabályváltoztatások ellenére is képes lehet a győzelemre, mert mindig extra teljesítményt nyújtanak.

sörpfeszt3

Kiknek ajánljátok a játékot? A sör szeretete gondolom előnyt jelent.

Kosarasok és röplabdások jól szoktak játszani. Az a szépsége egyébként, hogy teljesen kortalan a játék, aki nem szereti a sört, az játszhat fröccsel is, a kisgyerekek meg gyümölcslével. Rengeteg fesztiválon megjelentünk már, pár cégnek pedig szerveztünk csapatépítőt is. Aki egyszer odaáll az asztalhoz, azt azonnal elkapja a varázslat. Olyan emberrel még nem találkoztunk, aki baromságnak tartotta volna.

Hol lesz a következő rendezvényetek?

Április elsején a Fogasházban (Facebook-esemény). Május 8-án és 9-én lesz az III. Országos Sörpingpong Fesztivál, ahol az országos döntőt is rendezzük. A helyszín még kérdéses, de a honlapunkon és Facebook-oldalunkon mindent időben kiírunk.