A Facebook egy kissé morbid, de kegyes beállítása lehetőséget adott felhasználói kezébe, melynek segítségével profiljukat véglegesen töröltethetik, vagy egy ismerősükre bízhatják haláluk esetén.

Ezentúl minden profiltulajdonos kijelölheti valamelyik családtagját vagy barátját, hogy az átvegye felhasználói fiókja egyes részeinek kezelését.

Ezeket a beállítási lehetőségeket igényelték a legtöbben azok közül, akik részt vettek az oldal kegyeleti kérdésekkel foglalkozó felmérésén. A Facebook hagyatéki kapcsolattartási beállításai egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhetőek, de a különböző jogi kérdések megvitatása és elsimítása után bevezethetik azt a világ többi részén is.

Az új beállítási lehetőségekkel kapcsolatban a Facebook szóvivője a következőket nyilatkozta: „Ezekkel az új beállítási opciókkal felhasználói fiókunk mostantól egyfajta emlékoldalként is működhet, amit barátaink bármikor, bárhonnan meglátogathatnak. Úgy gondoltunk, hogy ezekkel az új lehetőségekkel nagyobb beleszólást tudunk biztosítani minden felhasználónknak azzal kapcsolatban, hogy mi történjen a profiljukkal haláluk esetén, ezzel támogatva a gyászoló hozzátartozókat is.

Ha egy felhasználó úgy dönt, hogy halála esetén engedélyezi valakinek a profil további kezelését, abban az esetben ez a személy:

  • Közzé tehet egy rögzített megemlékező bejegyzést az elhunyt idővonalán
  • Felügyelheti az elhunyt új és függő kapcsolatait
  • Frissítheti a profilképet és a borítót

A profil eredeti tulajdonosa ezenkívül engedélyezheti a profil leendő kezelőjének fényképei, bejegyzései és egyéb adatai archiválását is. A profil hagyatéki kezelője nem léphet be hagyományos módon a felhasználói fiókba és nem tehet közzé a felsoroltakon kívül új tartalmat sem az oldalon.