Egy állásinterjú után, sokadik jelentkezőként általában nem a szakmai önéletrajzod kecsegtető és sokat ígérő adatai maradnak meg a munkaadó fejében, de az arcod reakciói egy váratlan kérdésre vagy egy erőtlen kézfogás is elég lehet, hogy elbukd az állást, még mielőtt megszólalnál.

„Az üzlet világában az első benyomás olyan, mint a szerelem első látásra”

Kutatások szerint az első 15 másodperc a legkritikusabb. Nézőpont kérdése, hogy ennek örülhetünk-e vagy inkább sem. Van 15 másodperced, hogy olyan képet mutass magadról, amiben van valami maradandó. Akár egy megnyerő, magabiztos mosoly is elég lehet, hogy feljavítsd szerény önéletrajzod, de egy perc töredéke alatt akár „semmissé is teheted” a diplomáid értékét. Az emberek 90%-ának elég 4 perc, hogy eldöntse szimpi a burád vagy sem és, még alig-alig szólaltál meg.

Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy nagyobb eséllyel léphess az állásinterjúk ijesztő világába!

Figyelj a belépésre!
A belépésed jelezheti, hogy milyen bánásmódot vársz el. Az ajtóban toporogva, várva az „ítéltre” nem keltesz magabiztos benyomást. Haladj befelé határozott lépésekkel, tedd le a táskád, rázz kezet, majd ülj le.

Szólítsd a nevén!
Az első 15 másodpercben alakítsd úgy a szöveged, hogy kétszer is legyen benne az interjúztató neve. Ez még nem számít feltűnő benyalásnak, de simogathatod vele a munkaadó egóját és nálad sem hátrány, ha megjegyzed a nevét.

Ne mássz az arcába!
Egy hétköznapi találkozás alkalmával sem tesz jó benyomást, ha a másik fél intim szféráját sértve, centikkel az arcától kezdesz a mondandódba. Ne hozd kényelmetlen helyzetbe, tartsd a tisztes távolságot. Neked is kellemetlen lehet, ha megcsap valami szag, ami akaratlanul kiül az arcodra vagy, ha úgy hozta a sors, hogy másnaposan kellett menned az interjúra – jobb, ha a testedből áradó alkohol érezhető zónáján kívül maradsz.

Ne jártasd a szád feleslegesen!
Rövid, egyértelmű és tömör mondatokat használj, mert az higgadtságot, összeszedettséget és fegyelmet sugallhat. Kerüld a semmit mondó, hosszas sztorikat a magánéletedről, ex kapcsolataidról, olyan témákról, amik nem tartoznak a tárgyhoz. Lehet, hogy olyan munkáltatóval találkozol, akinél belefér egy-két viccesebb sztori, vagy érdekesnek tartja a magánéleted alakulását is, de a kezdeményezést hagyd rá, alkalmazkodj a beszélgetés jellegéhez.

Használj meggyőző szavakat!
Elsőre furának tűnhet, de kutatások támasztják alá, hogy vannak olyan szavak, amik erőteljesebben hatnak és nagyobb a meggyőző erejük. A felfedezés, garancia, szeretet, pénz, és az ön szó használatával adhatsz valami láthatatlan pluszt a szövegedhez.

Távozni is tudni kell!
Távozáskor is a nyugodtságon és az összeszedettségen van a hangsúly. Az interjú végén érezheted, hogy nem sikerült jól, de őrizd meg a nyugalmad, pakolj össze, rázz kezet, majd hagyd el szobát.  A nőknek ajánlott, hogy mielőtt kilépnek, forduljanak vissza egy mosoly erejéig, hogy ne a hátsó felük legyen az utolsó kép, ami megmarad a munkaadó fejében.

Allan és Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen