A kultúra napja alkalmával, ebben az időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények vidéken és Budapesten egyaránt. 1989 óta hagyományunk, emléket állítva Kölcsey Ferencnek, aki január 22-i napon fejezte be a Himnuszunkat. Ennek örömére számos programot tartogat a főváros a kikapcsolódni vágyóknak.

Színház

A Csoportkép oroszlán nélkül egy olyan színmű, amely átlagos, hétköznapi emberek életéről szól. Olyanokról, akik mellett nap mint nap elmegyünk a lépcsőház folyosóján vagy éppen az utcán. A lét kérdéseit és az ember legfontosabb érzéseit boncolgatja, de főképp a kétségbeesés jelenségét hangsúlyozza ki. A színmű megálmodása Fekete Ádám érdeme, de az ihletet Richard Bautigan, amerikai író meghökkentően ironikus novellái adták. Az előadás 22-étől megtekinthető a Trafóban.

Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című alkotása sosem lehet eléggé lerágott csont, így a Katona József Színház is otthont ad az előadássorozatnak – Zsámbéki Gábor rendezői tehetsége pedig magáért beszél.

Január 24-től debütál a színházakban a Leenane szépe című műremek, amely egy ír kisváros berkeibe vezeti a nézőt. A tragikus és groteszk elemekkel dúsított színmű a Centrál Színházban kerül a színpadra.

mixonline.hu

mixonline.hu

Kiállítás

Január 22-én nyitja meg kapuit a Munka-művek nevezetű kiállítás, amely 17 olyan alkotót vonultat fel, akik kihangsúlyozzák remekműveikben az alkotás folyamatát és annak élvezetét. Az alkotói sokszínűség szinte minden formája megtekinthető a kiállításon.

Szubjektív Realizmus, avagy a Szubreál szintúgy csütörtöktől várja a látogatókat a 7. kerületi MAMŰ galéria, ahol 4 képzőművész, név szerint Alex Cuibus, Fazekas Levente, Kárpáthegyi István, Szula Zsuzsanna, Josef Wurm értelmezi tovább egyénileg a realizmus világának nyelvét.

Mozi

Már egy hete fut a bemutatója a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című többszörösen Oscar-díjra jelölt filmremeknek, amelyben Michael Keaton és Edward Norton hatalmasat alakít Naomi Watts-cal és Emma Stone-nal az oldalukon. A filmről a kritikánkat az alábbi linken olvashatják.

Egy régi klasszikus, A bolygó neve: Halál teljesen megújult, hiszen filmvászonra vitték Ripley-ék kalandjának rendezői változatát. A film 137 percesre sikerült, de még 29 év távlatával is verhetetlen.

Éppenséggel nem kapott túl elismerő fogadtatást a legújabb magyar vígjáték, a Dumapárbaj. Megoszlóak a vélemények, egyesek könnyesre nevetik magukat a 88 perc alatt, míg mások azon gondolkoznak, hogy miért is dobtak ki egyáltalán pénzt erre a borzalomra. Mindenesetre mégis csak a legnagyobb magyar stand-uposokról beszélünk, így azért egy misét megér Hadháziék poénkodása a filmvásznon.

dumaparbaj.hu

dumaparbaj.hu

Koncert

Kiscsillag, Akvárium, 01. 23. – A jegyek ugyan elfogytak, de érdemes figyelni az eseménynél az eladásra kínált tiketteket.

Heaven Street Seaven 20. születésnapi koncert, Akvárium, 01. 24. – Szintúgy.

Kis Grofó, Barba Negra, 01.23. – Grofó beül az A8-asba és meg sem áll a 11. kerületi bulihelyig.

The Biebers, Bermuda, Csodagyerek, Stamusic, A38 hajó, 01.23

Dirty Black Winter Tribute Fesztivál, Dürer Kert, 01.23. – Olyan világklasszisok tribute zenekarai zúznak a színpadon, mint az Iron Maiden, AC/DC, Metallica vagy a Guns ‘n’ Roses.