Végéhez közelít Kolumbiában a 14. Siklóernyős Világbajnokság, ahol Rácz Balázs és Takáts Pál képviseli hazánkat.

A január 10-én indult verseny a távrepülési szakág legjobbjait vonultatja fel. A siklóernyőzésben 3 fő versenyágat tartanak számon – az említetten kívül az ernyőkezelés és trükközés mesterei akrobatikus repülésben, a pontosság hívei pedig célra szálló versenyekben mérhetik össze tudásukat. A célra szállás a közönség számára legélvezetesebb műfaj, hiszen a pilóták egy előre kijelölt pontra érkeznek, melyet lézeres technikával mérve sokszor milliméterek döntenek a helyezésekről. Az akro-repülés háromszorosan is koronázott királya, világbajnoka és több trükk kitalálója is Takáts Pál, aki most új babérokra tör a távrepülési világbajnokság keretei között. Rácz Balázs rutinos versenyzőként, egy budapesti siklóernyős iskola oktatójaként szeli a levegőt Kolumbiában.

A távrepülési verseny szabályai elsőre egyszerűnek tűnnek – egy megadott útvonalat kell minél gyorsabban teljesíteni leszállás nélkül. A versenyeken biztonsági megfontolásból maximum 150 pilóta indulhat – most éppen 49 ország versenyzői állnak minden nap rajtvonalhoz, hogy ernyőkezelési, taktikai és helyismereti tudásukat latba vetve, kis szerencsével karöltve minél előrébb végezzenek. A verseny sosem egyenes vonalon halad, hanem megadott GPS-koordinátákat érintve kell mintegy mintát rajzolniuk a versenyzőknek a célig. Ez általában nem egy fix pont, hanem egy minden pontra előre megadott, változó sugarú kör (az úgynevezett „cilinder”), melyet mindenképpen érinteni kell, bármilyen magasan repüljön is valaki. Ezeket a felmerülhető pontokat már a verseny elején, már a regisztrációnál mindenki GPS-készülékére feltöltik, és minden nap elején csupán az aznapi feladat pontjai kerülnek kiírásra.

A verseny 2 hétig tart és minden nap az adott időjárási körülményeknek megfelelően állapítják meg az útvonalat – a 2. napon például a Nevado del Ruiz vulkán kitörése miatt kellett elterelni a versenyt, az 5. napon pedig fel sem szállhattak az esős idő miatt. A felszállás és rajt minden esetben izgalmas látvány, 150 siklóernyős cikázik egy kis területen, a rajt GPS-koordinátája körül.

A magyar versenyzők az eddigi 7 mért napon remekül teljesítettek, Rácz Balázs eredményei rendre 20.,31.,6.,72.,71.,72., Takáts Páléi 74.,68.,30.,130.,43.,24., ebben többek között a megtett távolság és az időeredmény is át van már számítva pontokra, így lehet, hogy bár Takáts Pál az első 10-ben szelte át a képzeletbeli célvonalat hétfőn, összesítésben a 24. helyre csúszott.

Az elkövetkezendő napok eseményei GPS track alapján élőben követhetőek az alábbi linken, animáltan pedig minden nap a következő elérhetőségen. A folyamatos híreket a rendezők Facebook oldalán lehet olvasni, aki pedig a magyarok híreire vár leginkább, ezen az oldalon követheti őket.