Néhány szülő azzal a szörnyű átokkal sújtja gyermekét már a születésekor, hogy a legelfuseráltabb névvel anyakönyvezteti. Akadnak olyan nevek is, amely viselése garantáltan néhány pofont von majd maga után a játszótéren.

A névválasztás mindig nagy dilemma a szülők életében, sok szempontot vesznek figyelembe, majd legtöbbször úgyis orbitális veszekedésbe torkollik az egész. De végül úgyis megszületik a döntés, amely mostanság igen szélsőséges irányokba kezdett elindulni. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete felelős azért, hogy elbírálják azokat a kérelmeket, amelyben a legidiótább névválasztások szerepelnek. Lehet, hogy iszonyatosan szeretnénk, hogy csemeténk a Bogyó, Hortobányi-Csikós Betyár vagy Bölöjtke névre hallgasson, de sajnálatos módon erre nincs lehetőség. Vagy lehet mégsem annyira sajnos. Miért kell saját önkényből indokolatlanul kibabrálni a gyerekkel?

Ma már megszokottá váltak az olyan szóviccszerű nevek, mint a Cserepes Virág vagy a Réti Virág. Ez már a múlté. Sőt ma már akár Zeusznak is keresztelhetjük újszülött fiúnkat. Bár ha arra vetemednénk, hogy szegény csemeténket Kazettának vagy Radiátornak neveznénk el, kemény falakba ütközünk. Mondjuk belegondolni is elég morbid, hogy valakit egy radiátor ihlet meg a születendő gyermeke nevéről.

magyar_keresztnevek

Nálunk, itthon, kissé elszaladt a ló a bizottsággal, pedig Magyarországon még korlátoltabb a névadás, mint külföldön. Lányunkat akár szólíthatjuk Febróniának, Delfinának, Szüvellének, Kendicének, fiúnkat pedig Horáciusznak, Nintendónak, Acélnak, Rikárdónak vagy éppen Atlasznak. De a bátrabbak nyugodtan választhatják a Csák Norisz nevet is. Hiába menő Chuck Norris az egész világon, a gyerek valószínűleg kevésbé lesz hálás, ha majd felnő és felfogja miért is szakadnak meg a röhögéstől a neve hallatán az emberek.

Bár a szülőknek nem pont az a céljuk, hogy kicsesszenek gyermekükkel, inkább csak az egyéniségük mivoltát szeretnék hangsúlyozni, mégpedig egy olyan névválasztással, amely eddig ritkának számított. Elég érdekes, mással is ki lehet tűnni a tömegből, nem csak gyermekünk röhejessé tételével. Az alábbi linken elérhető a teljes lista mind a női, mind a férfi nevek bőséges tárházából. Ha nevetésre vágysz, akkor klikk!