Két éve még ha meghallottuk, hogy egy újabb magyar film kerül a mozikba, kétségek között vagy megnéztük, vagy nem. Most pedig választani se tudunk, hogy melyiket szeretjük jobban. Nem is számít, a lényeg, hogy imádjuk a magyar mozit, és a Swingre is kötelező elmenni!

Swing – zenés, romantikus vígjáték. Elemezzük ezt egyesével. Zenés: értelemszerűen; romantikus: nos, vannak benne szerelmi szálak, de romantikusnak mi nem neveznénk, ahogy maga a rendező, Fazekas Csaba is inkább az „érzelmes” kifejezést használja – erre már mi is egyöntetűen rábólintunk, pörögnek az érzelmek; vígjáték: kétségtelenül 2 óra szórakozásról beszélünk.

Három generáció, három különböző sors, három elkeseredett nő, egy esős este és egy sorsfordító Törőcsik Mari karakter. A három grácia közös énekkarrierbe kezd, amit a saját és közös konfliktusaik kísérnek végig. Ebből az alapsztoriból kiindulva, félő volt az erőltetett humor, de Fazekas Csaba (aki nem csak rendezte, de meg is írta a történetet) ezt megcáfolta. Amikor éppen nem röhögtünk valamin vagy valakin, akkor se bírtuk abbahagyni a mosolygást – azt a pár percet leszámítva amikor a könnyeinkkel kellett küszködnünk.

Jó volt nézni a személyiségfejlődést, a karakterek átalakulását, ahogy mind erősebbek és őszintébbek lettek – saját magukkal szemben is. Ónodi Eszter, Csákányi Eszter és Török Franciska is remekül alakították szerepüket, bár a zenék nehézsége miatt helyenként kaptak profi segítséget, ahogy a menedzserüket alakító Mészáros Béla sem maga püfölte azt a zongorát (talán mindannyiunk örömére). A csúcspont mégis Törőcsik Mari utolsó éneklése volt, egy igazi mestermű, csodálatos és hidegrázós; a film csúcspontja. A Kulka Jánossal közös jelenetei pedig egyértelműen a kedvenceink – mindegyik.

https://www.youtube.com/watch?v=fjg_lmpprKo

Az origo értesülései szerint tavaly őszig forgatták a filmet 495 millió forintból (ebből 325 millió a Filmalap támogatása volt, és ezek mellett a pénzek mellett mindössze kicsinynek tűnő 25 millió ment a zenei jogdíjakra).  A vetítés előtt Fazekas Csaba elmondta, hogy nehezére esik megválni az alkotástól, de már alig várja, hogy mindenkivel megossza.

MÁR A MOZIKBAN!