Némely családoknál az ünnepi vacsora fogalma kimerül egy luxusétteremben töltött estében drága pezsgőket szürcsölgetve. Máshol örülnek, ha egyáltalán jut étel otthon az asztalra. Megdöbbentő, milyen osztálykülönbségek uralkodnak itthon, Magyarországon.

Minden szülőnek dilemmát okoz az év utolsó hava, hogy mégis mivel lepje meg csemetéjét karácsony alkalmával. Csak kérdés, hogy ki mennyiből tud gazdálkodni. Egyik anya vagy apa sem szeretne a gyermeke arcán csalódást látni, amikor szenteste buzgón bontogatja a karácsonyfa alatt az ajándékait. Márpedig nem minden családnál kerül fel a bevásárló listára az iPhone 6 vagy a legújabb tablet. Sok helyen örülnek, ha néhány téli ruhát vagy játékot tudnak ajándékozni.

http://harpershappenings.files.wordpress.com

Persze mindez attól is függ, hogy mennyire meghitt a családi légkör, nemcsak karácsonykor, hanem úgy általában. Vannak olyan családok, ahol esetleg több testvér van, nehezebb kijönni a keretből úgy, hogy mindenkinek egyenlő arányban jusson. De ilyenkor előtérbe kerülhet a kreativitás, hiszen a személyes ajándékok sokkal nagyobb meglepetést és örömet okoznak, egy polcról levett legújabb PlayStationnél. Nem azon van a hangsúly, hogy egy szűkösebb keretek között nevelkedő gyermek ne örülne egy hasonló játéknak. Mert igen, nyilván boldog lenne, hiszen ő is álmodozhat erről, ha azt látja, hogy a csapból is ezek a drága kütyük folynak. Miért érdemelnének ők kevesebbet?

Statisztikák szerint Magyarországon átlagosan 70 ezer forintot költenek karácsonyi ajándékokra egy családban, és ebbe még nem tartoznak bele az egyéb kiadások, úgymint a karácsonyfa, ünnepi menü, vagy a lakásdekoráció. Ha ebben az évben esetleg még nem vett fel hitelt, akkor a karácsony tökéletes alkalom arra, hogy kölcsönbe vágja magát az ember szerettei kedvéért. Mert bizony erre is van példa. Nem egy család látja a megfelelő alkalmat arra, hogy beújítsanak egy új tévére vagy mosógépre, amelyeket ugyebár nem két forintért dobnak utánunk a műszaki boltokban. Mások a decemberi fizetésüket áldozzák be a karácsonyra, megint mások hónapok óta takarékoskodnak, hogy minden meglegyen az ünnepre.

forrás: images5.fanpop.com/

Hiába mutatja ezt a statisztika, attól még nem biztos, hogy ez is a tényleges valóság. Lehet, hogy a magyar felső osztály húzza meg ezt a mércét. Végül is nem mindenkinek van gyermek létére lakása vagy éppen szőlőbirtoka. Jó néhány képviselő könnyedén megteheti ezt, de nem csak a rózsadombi villákból áll világ, hiszen az ország nagy része nem tartozik ebbe a körbe. Nem állítható, hogy itthon mélyszegénység uralkodik, de bizony évről évre romlik az életszínvonal, ezáltal egyre kevesebbet engedhetünk meg magunknak ajándékok beszerzésére. Irracionálisan nagy rések vannak a magyar társadalmi életben közel sem egyenlő arányokkal.

Voltaképpen a karácsony, avagy a szeretet ünnepe nem az ajándékokról szól, de persze ezek elengedhetetlen kellékei. Leginkább az számít, hogy együtt legyen a család egészségben, önfeledten, legalább néhány napra. Ezt a meghitt érzést egyetlen ajándék sem tudja pótolni, legyen akármilyen vastag is az a pénztárca.