A két ünnep közötti pihenés unalmas óráira ajánlottunk már kiváló sorozatokat, vannak viszont olyan legendák, mint Al Pacino, akinek a legjobb filmjeit mindig jó megnézni. Mindegy, hogy amerikai zsarut, olasz maffiavezért vagy velencei uzsorást játszik – a 74 éves színészóriás mindegyik alakítása frenetikus. Te láttad már a legjobb filmjeit?

Serpico
Ebben a zseniális krimiben Pacino egy megalkuvást nem tűrő, elveit követő New York-i nyomozót, Frank Serpicot alakítja, akinek a rendőriskola elvégzése után a bűnüldözésbe fogva azzal kell szembesülnie, hogy a legnagyobb ellenségei nem a bűnözők, hanem a végtelenül korrupt rendőrség soraiban vannak. Az ekkor 33 éves színész – egy évvel a Keresztapa után –ebben a filmben is olyat alakított, amiért Oscar-díjra jelölték.

A Keresztapa 2.
Ez a film mérföldkő volt Pacino életében. Apja halála után a Don helyét elfoglaló Michael Corleone árulásokon és merényleteken keresztül próbálja új utakra terelni a családot, miközben hatalmát, befolyását és pénzét is meg akarja tartani. A filmtörténelem legnagyobb trilógiájának középső darabja meghozta Pacino számára a harmadik Oscar-jelölést.

A sebhelyesarcú
A valaha volt egyik leghíresebb bűnöző, Tony Montana ismét egy olyan szerep, amire Pacino nagyon büszke lehet, hiszen az egész világon mindenhol ismerik. A Kubából Miamiba emigrált Sebhelyesarcú a legnagyobb drogbáróhoz, Frank Lopezhez szegődik, majd miután kitartásának, hűségének és kíméletlenségének köszönhetően a bizalmasa lesz, Lopez barátnőjét felhasználva akarja átvenni a hatalmat.

Egy asszony illata
Egy újabb elképesztő alakítás Frank Slade nyugállományú alezredes karaktere. A vak férfi azért jön New Yorkba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf-Astoriában. A fiatal Charlie Simms vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. Az együtt töltött napok pedig mindkettejüket örökre megváltoztatják. Pacino alakításáért megkapta élete első és eddig egyetlen Oscar-díját.

Szemtől szemben
Pacino első – és egyik legjobb – filmje Robert De Niroval. Míg Pacino a legprofibb zsarut, Vincent Hannat játssza, De Niro a legprofibb bűnözőt, Neil McCauley-t. Kettejük mindent eldöntő egymás utáni hajszájáról, furcsa ellenség-barát kapcsolatáról szóló akciófilm huszadjára nézve is izgalmas és megrázó.

Fedőneve: Donnie Brasco
Bár itt csak mellékszereplő, szintén remek alakítás Pacino részéről Benjamin ’Lefty’ Ruggiero karaktere, aki pártfogoltjává teszi a Johnny Depp által játszott, Donnie Brasco fedőnéven a maffiába beépült szövetségi ügynököt. A két férfi között szövődő végzetes barátság és a film története megtörtént esetet dolgoz fel.

Az ördög ügyvédje
Ebben a zseniális thrillerben Keanu Reeves a főszereplő, aki Kevin Lomax nevű nagyravágyó ügyvédként bármelyikünk lehetne, akik szeretnénk minél több sikert a szakmában, és luxust az életben. Al Pacino viszont maga az ördög, azaz John Milton, aki mindezt meg is adja neki: a győzelem megszállottjává teszi, és mire ráeszmél, Kevin már a pokol kapujában találja magát, a csillogásért pedig nagy árat kell fizetnie.

A velencei kalmár
Shakespeare drámájának 2004-es adaptációjában Jeremy Irons és Joseph Fiennes is jó, de valójában Pacino alakítása teszi felejthetetlenné. Ő játssza Shylockot, a zsidó uzsorást, akihez a nemesi származású Antonio megy feleségkérés előtt álló barátja, Bassanio számára kölcsönt kérni. Shylock a korábbi sérelmek ellenére belemegy az üzletbe azzal a feltétellel, hogy ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, kivághat egy fontnyi húst a testéből. A történetet szinte mindenki ismeri, mégis Pacino zseniális játéka miatt mindenképp érdemes megnézni.