Egyre kevesebb az olyan hely Pesten, amelynek valódi „személyisége” van, ahova nem azért esik be az ember, mert kettőötven a soproni, ami nem egy futószalagon gyártott sörpados gólyaitató vagy hipszternevelde. Ahol szinte mesélnek a falak, a hangulat sem mindennapi és a helyiséget fürkészve mindig felfedezhetünk újabb ötletes apróságot. A Kis Á éppen ilyen hely.

A Ferenciek terétől 3 percnyire található bár frekventált elhelyezkedése ellenére kissé kiesik a szűkebb értelemben vett bulinegyedből, ez azonban nem hátrány, sőt. Az, hogy az egy négyzetméterre eső ittas külföldiek száma jóval alacsonyabb, mint mondjuk a Kazinczy utcában előnyére válik a helynek, zavaró teltházakra sem kell állandóan számítani, mégis, aki keresi, az megtalálja a Kis Á-t.

Szűcs Péter, a hely tulajdonosa elmondta, sosem a teltház, a maximális profit és a hírnév volt a lényege a helynek. Éppen ezért a Facebook-profilon kívül semmilyen felületen nem reklámozzák magukat, inkább a szájhagyományra bízzák a hely népszerűsítését, ami be is jön. Nem a nulláról kezdték az építkezést, hiszen Szabad az Á szellemiségét sűrítették be az Irinyi utcába. A már említett hely majdnem öt évig működött, egy ideig a Zappa Caffeban, a kultikus Tilos az Á utódjaként. Idén februárban sajnos bezárt, de tervben van a folytatás. Addig is itt a Kis Á, amely hajszál híján Berlinben nyílt meg, de nagy szerencsénkre végül nem kell repülőjegyet vennünk, ha meg akarjuk kóstolni az isteni quiche-ket, vagy belekóstolnánk a pesti underground egy szeletkéjébe.

A Kis Á ugyanis nem egy egyszerű kocsma, itt nem a sör a mindenható. A háromszintes klubhelyiség pincéjében feltörekvő zenekarok adják egymásnak a mikrofont. A viszonylag kicsi, kb. 50 embert elbíró alagsorban mutathatják meg magukat közönségek a kisebb zenekarok, de nem csak a dübörgő basszussal, vagy a vibráló elektronikus zenével töltik meg a pincét kultúra gyanánt. A nevetés éppúgy elfér a stand up comedy-estek által, ahogyan a bűvészbemutatók is. A hónap rendkívül sűrű programja pedig szinte magától alakul: nincsenek megkeresések, PR-esek, zenekarüldözések: a Kis Á mindenkinek lehetőséget biztosít, aki játszani szeretne. Ennek köszönhetően rendkívül színes a program, nincsen két ugyanolyan este, nincsenek unalomig játszott dalok és rádióegy slágerek. Ottjártunkkor, ugyan élőzene nem volt, de a muzsikafelhozatalban teljesen békésen megfért egymás mellett Tom Waits és Demjén Ferenc.

A galérián pedig inkább a nyugalom a jelszó: nem titkolt célja a Kis Á-nak, hogy homeoffice-ként is funkcionáljon, amelyre alkalmas a fenti, rengeteg konnektorral ellátott tér. Egyetlen hátránya, hogy 190 centinél magasabb dolgozni vágyók vagy vállalják az enyhe nyakbehúzást, vagy lent a földszinten keresnek maguknak egy sarkot: nagyon előrelátóan a lépcső tetejére helyeztek egy mérőtáblát, elkerülve az esetleges óriások sérüléseit. Tovább növelve a kocsmában dolgozás népszerűségét, a pultban nyomtatási lehetőség is van.

Egy ilyen sokoldalú hely épp a gyomrunkat ne elégítené ki? Isteni quiche-k, tapasok és paninik készülnek a galéria alatt, az édességvonalat muffinok, croissantok és portugál pudingos kosárkák erősítik, az árak pedig egy ilyen környéken ilyen minőségért igencsak pénztárcasimogatóak.

Aki unja már a szájbarágós kocsmákat, mindenképp tegyen egy próbát az erősen törzshelygyanús Kis Á-val. A VHS kazettákból összetákolt asztalok, a kutyáknak kikészített kis vizestál a bejáratnál, a zenekarok által összeírt falak, a székeken hagyott könyvek mind-mind arról árulkodnak, hogy nem egy századik mű-romkocsmával van dolgunk, hanem egy valódi céllal működő hellyel.

Cím: Kis Á, 1053 Budapest, Irányi utca 25.