Elhagyott tárgyak százai henteregnek fővárosunk helyszínein, melyeket sajátos misztérium leng körül. A városi sétákkal foglalkozó Imagine Budapest az 5. kerület talált dolgait szedte össze és állította ki, személyes és helytörténeti sztorikkal megfűszerezve az elkallódott tárgyakat. A kiállítás egyik szervezőjével, Káldi Emesével beszélgettem.

Frissen szabadult börtönlakó értékei, egy pánikot okozott bőrönd és a ráterített díszes faliszőnyeg. Csak néhány darab a tárlat közszemlére tett darabjaiból. A tárgyak egy pofás dobozban várják az érdeklődőket, ahol egyaránt megismerhetjük megtalálásuk történetét és a belőlük leszűrt egykori tulajdonosok históriáját. A rábukkanás helyszínéről további érdekes, kevésbé ismert információkat tudhat meg az érdeklődő.

Ha jól tudom, a kiállítás egy önkormányzati felajánlásnak köszönhetően kezdődött.

Ez nem egészen így van. Az önkormányzattal közösen kezdtünk el gondolkodni egy, a bérelt irodánk alatti pincehelyiségben található, helytörténeti kiállításról. A talált tárgyas ötlet a miénk, a pénzügyi támogatás az önkormányzaté. A projekt létrehozása közben végig nagyon harmonikus munkakapcsolat volt köztünk. Mi voltunk a szakmai koordinátorok, mi írtuk a szövegeket, bíztuk meg a különböző szakembereket stb.

Hab a tortán, hogy maguk a tárgyak is az önkormányzattól kerültek ide – amikor az ötlet megszületett még nem tudtuk, hogy a talált tárgyak gyűjtőhelye egyébként is az adott önkormányzat – pontosabban a jegyző.

A kiállítás tárgyai közt van olyan is, amit egy általatok szervezett séta során találtatok meg? Mi alapján mondjátok valamire azt, hogy ezt most visszük?

A kiállítás tárgyai mind-mind az V. kerületi önkormányzat talált tárgyak osztályáról kerültek ide. Mi a séták alatt nem szedünk össze semmit – egyrészt ez technikailag sem lenne egyszerű, másrészt pedig a talált tárgyakat le kell adni az önkormányzaton/rendőrségen. Ez a hatályos törvény. Az már más kérdés, hogy erről sokan nem tudnak, vagy nem akarnak tudni…

Ha találtok egy izgalmas dolgot, mi a menete annak, hogy kiállíthassátok? Előtte nem kell meghirdetni, hátha megleli a tulajdonosa?

Ezek a tárgyak az önkormányzatról kerültek ide – mindegyiknél eltelt már az a kritikus idő, ami alatt a tulajdonosa visszakérhetné.

Bárki felajánlhatja a talált tárgyait?

Igen, ez nagyon jó lenne! Szóval, ha van olyan, aki egy izgalmas történettel együtt, otthon őriz egy talált tárgyat, azt szeretettel várjuk!

Miért csak az 5. kerületre fókuszáltok?

Mert a helyi önkormányzattal együttműködve nekik ez volt az elsődleges elképzelésük. De terveink szerint bővítjük majd a tárgyak halmazát.

A történeteket mi alapján választottátok ki?

A történeteket részint a sétáink során kutatott anyagokból, részint a kiállításra készülve összeszedett anyagokból válogattuk. A helyszíneknél mindig a kronologikus történeti sor az alap, és erre vannak ráfűzve a „csemegék”, de persze akadnak ismertebb és kevésbé ismert sztorik is. A lényeg, hogy általuk megmutassuk, hogy a város rengeteg izgalmas történetből, emberi sorsból áll – az évszámok talán csak a tájékozódás miatt fontosak.

A tapasztalataid szerint melyik a leggyakrabban elhagyott tárgy, és melyik volt a legmeglepőbb?

Eredetileg azt gondoltuk, hogy sok-sok esernyőt, mobiltelefont találunk majd a talált tárgyak osztályán, de azokból elvétve volt csak néhány, mert vélhetően azokat hazaviszik az emberek.  Külön nem tudom kiemelni egyet sem, mert szinte az összes dolog meglepő volt.

Neked melyik a kedvenced?

A személyes kedvencem a Szabadság téren a Buza Barna által rosszul kipótolt szobor története.

(A Szabadság téri Adrián székház épületén négy, hatalmas szobor állt: egy indiai, egy kínai, egy egyiptomi és egy európai. A háború alatt egy gránát levitte a kínai fejét és Búza Barna szobrászművészt bízták meg a rekonstrukcióval.  A művész egy kopaszodó, lógó bajszú, kínai férfifejet készített, azonban a beemelésnél kiderült, hogy az alaknak legyezője és női mellei vannak. A kínai nő szobra ettől fogva férfifejjel tündökölt.)

A Mentés Másként kiállítás mellett, városi séták szervezésével foglalkoztok, mely egyre gyakoribb műfaj, a klasszikus idegenvezetés mellett. Az Imagine Budapest miben különbözik a többi, városi sétákat szervező csoporttól?

Az Imagine Budapest 2008 óta működik – akkor kezdtük el a dolgot, amikor a városi séta műfaja még nem volt ismert az emberek körében. Évek alatt sikerült elérni – más, hasonló cégek munkájának köszönhetően is -, hogy ma már sokan gondolnak a tematikus sétákra úgy, mint a hétvégi kikapcsolódás egy formájára.

A mi sétáink nagyon erősen tematizáltak, és hosszas kutatómunka eredményeként jönnek létre. Ugyan sokszor populáris, könnyed a cím, de a tartalom és a kivitelezés igyekszik a lehető legmagasabb színvonalú lenni. Vezetőink a séták kutatói is egyben, így nem csupán ez elmondottakra szorítkozik a tudásuk, hanem jó nagy adag háttérinformáció birtokában is vannak. Ezek mellett pedig időről időre van valami új ötletünk – a munkánkhoz kapcsolódva: így lett a kiállítás, így született meg az ajándéktárgy kollekció vagy így alkottuk meg a 30 főig validált szabadulós játékunkat a Király fürdőben Budapest foglyai címen.

Mielőtt hónunk alá csapnánk egy frissen talált tárgyat, essünk neki az erre vonatkozó jogszabálynak.

Akiket érdekel az elkallódott dolgok története, a kiállítást még december 15-ig megnézheti az Imagine Budapest bázisán: 1053 Budapest, Királyi Pál utca 18.