Az Ipsos november elején összegyűjtött adatai szerint öt százalékkal csökkent a Fideszt támogatók tábora.

A teljes lakosságot vizsgálva 35%-ról harminc százalékra csökkent a Fidesz szimpatizánsok tábora, ám ez nem azt jelenti, hogy a magyarok más párthoz igazoltak, csupán elbizonytalanodtak. Az elbizonytalanodás ez esetben azt jelenti, hogy a szavazók nagy része nem tudná eldönteni, hogy melyik pártra tegye a voksát, vagy el se menne szavazni.

Ez a vesztesége a Fidesznek pontosan akkora, mint, amennyi szavazót bevonzott magának a választások óta – írja az MTI. Társadalmilag lebontva a fiatalokat, középkorúakat és kisvárosi szavazóit vesztette el a párt.

De nem csak a Fidesz vesztett: az MSZP is bukott 11%-ot a szavazótáborából. A hatalmas előnyét azonban ezáltal sem vesztette el a kormányzó párt, hisz még mindig 48%-os a támogatottsága, de október elején még ez is 55% volt. A Jobbikra a lakosság 21%-a, az MSZP-re viszont csak elenyésző 15% tenné le a voksát.

Valószínűleg ez a visszaesés a kormányellenes tüntetéseknek köszönhető. De mi lesz a következő szavazáson, senki sem megy el, mert egyik párt sem hiteles?