Két dolog biztos csak az életben: a halál és az adók. Meghalni nem szeretnénk, adózni meg nem szeretünk. A fejekben van a baj, hiszen az adók adott esetben tovább kísérnek el, mint a szeretteink. Adni jobb, mint kapni; miért ne szerethetnénk hát őket?

1. A levont munkavállalói járulékok

A munkavállalói járulék kifejezetten kedves a szívemnek. Úgy ölelném magamhoz, mintha egy rég nem látott, fiatalabb unokatestvért, majd rosszalóan, ám csipkelődő tekintettel néznék az anyjára, és kérdezném, hogy “mozog ez a gyerek rendesen? Mintha kicsit meghízott volna!”. De persze csak viccből, kedvesen, majd nyomnék egy nagy cuppanóst a homlokára.

+1,5%

2. A dohányáruk jövedéki adóemelése

A cigi az rossz, értem? Az elmúlt évek leglélekmelengetőbb népegészségügyi intézkedése, amely egyértelműen és kizárólag a dohányzás visszaszorításáért hoztak. Az intézkedés sikeres volt: ha trafiktörvény hatásait is beleszámoljuk, most körülbelül feleannyi szál cigarettát adnak el, mint 2011-ben. (Persze egyesek farkast kiáltanak és a feketekereskedelem felfutásáról beszélnek, de ez hülyeség.)

összesen kb. 650 forint/doboz

3. Szeszesitalok jövedéki adóemelése

In vino veritas, borban az igazság – tartja az ismert latin közmondás. Az igazság ára kicsit magasabb lett ugyan, mint eddig, de ettől csak még fontosabb lesz.

kb. +10%

4. Egyszerűsített vállalkozói adó emelése

Aki EVA-t nem szereti, az istent nem szereti, plusz tagadja a kreacionizmust; csak úgy vonzza a KDNP-sek rosszalló tekintetét. Az egyszerűsített vállalkozói adó amúgy nagyon kedves és szeretni való jelenség, a kisvállalkozók kedvence – pusztán a bevételtől függ, és ÁFA-mentességet ad a cégnek.

+10%

5. ÁFA emelése

Az ÁFA minden adónemek királya, vele kelünk, vele fekszünk, még két szarás között (és közben) is fizetjük – szinte már családtag. Más (gusztustalan ortodox) gazdaságokban a GDP-re büszkék az országok vezetői. De hát a magas GDP az olyan ’90-es évek. Egyedül nálunk van a világon 27%-os ÁFA.

+2%

Persze a lista hosszú, és az sem várható el, hogy mindenki felismerje: az adókat lehet szeretni, sőt hosszú távon meg is éri; sok agyérgörcsös roham kényelmesen megelőzhető a megfelelő hozzáállással.

Ti melyik adót fizetitek a legszívesebben? Melyiket szeretnétek még fizetni?