Mindenki tisztában van vele, hogy az alkohol 18 év fölött legálisan fogyasztható, ha viszont akárhány évesen füvet szívsz, bevisz a rendőr. De vajon mekkora különbség van a két drog között? Drogok egyáltalán? Rosszabb-e az egyik, mint a másik, ha már a törvény különbséget tesz köztük? Erre keressük a választ.

Hogy egyszerűbb legyen az összevetés, leírunk mindent, ami az alkoholra és a marihuánára jellemző, köztudott és ránk vonatkozik, és most hagyjuk a külföldi példákat, maradjunk csak Magyarországnál.

Kép: gpdances.com

Alkohol 

Nemzeti kincs, amely nem csak, hogy legális, de még az Alaptörvény is kimondja a szabad pálinkafőzést! Az alkoholnak hazánkban évezredes hagyománya van, gondoljunk csak a híres tokaji borokra. A bor egyébként egy mérhetetlenül túlmagasztalt ital, („Borban az igazság!” „A bor Krisztus vére”) ugyanúgy, ahogy a sör, az előbb említett, hungarikumnak számító pálinka, vagy épp a pezsgő, amelyet legutóbb egy Boldogság Buborékai nevű állami reklámkampányban népszerűsítettek a fiataloknak. Persze mindenki számára nyilvánvaló, hogy az alkoholt fogyasztók 90%-a nem ízlelgetésre és művészkedésre használja a szeszt, hanem hogy mocsokmód berúgjon.

Itt szögezném le, hogy ezzel tulajdonképpen semmi baj nincs, mi is így élünk, gyakran előfordul, hogy leisszuk magunkat, önmagában ettől még senki nem indul el lefelé a lejtőn. Baj persze történhet, ha elfelejtjük a mérték fogalmát, de sem nekünk, sem más, értelmesen gondolkodó embernek nem érdeke, hogy betiltsák az alkoholt. Az már egyszer csúnyán megbukott Amerikában. Az viszont érdekünk, hogy ne legyünk képmutatóak, és ne hazudjunk egymásnak, mint állam és egyén.

Mondjuk ki, legyen az kezdő tini élete első házibulijában, egyetemista a koleszban, fater a kocsmai cimborákkal, színész előadás után, top menedzser a céges bulin, vagy egy hajléktalan a Blahán, ha piáról van szó, a cél mindig ugyanaz: kerüljek egy másik, remélhetőleg jobb, felemelőbb, oldottabb tudatállapotba, mint amiben az életem többi, józan pillanatában vagyok. Az alkohol tehát tudatmódosító szer, vagyis drog.

Tehát – ahogy az összes drogra – nem csak az jellemző rá, hogy jó fogyasztani, hanem az is, hogy súlyosan káros hatásai lehetnek rövid és hosszútávon. Rövidtávon balesetokozás, eltúlzott érzelmi reakciók pl. erőszak, nagyobb mennyiségben alkoholmérgezés, hányás, miegymás. Hosszútávon brutális addikció (Magyarországon több mint 800 000 alkoholista van!), teljes fizikai és szellemi leépülés, érelmeszesedés, agydaganat, rák, halál. Rámehet az egészséged, a családod, a pénzed és nem mellesleg az életed.

Ez volt tehát a nemzeti kincs, amelynek fogyasztása minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár elvitathatatlan joga, és ha igaz magyar, kötelessége!

Kép: marillow.com

Marihuána

Az állam és a társadalom egy része által a fogyasztási cikkek perifériájára szorított, illegalitásba taszított, ördögtől való bűnös élvezetnek tartott és halálos méregnek bélyegzett marihuána talán a legvitatottabb kábítószer a világon.

Magyarországon a közgondolkodásban a fű egy szinten van a heroinnal. Drog. Tehát a spanglizó Józsika a társadalom szemében ugyanolyan lecsúszott narkós, mint a napi adagjáért lopni, ölni képes masszív heroinista, aki előbb-utóbb egy aranylövésbe hal bele a lakótelep közepén. Mondanom sem kell, hogy ez megint ugyanaz a mélysötét, balkáni gondolkodás, a probléma szőnyeg alá söprése. Drogoznak? Börtönbe velük!

Pedig mi történik Józsikával, ha elszív egy jointot? A THC hatására röhögni kezd, rácsodálkozik dolgokra, elgondolkodik a látottakon/hallottakon, érdekes asszociációi támadnak, más szemszögből kezd el nézni filmet, képet, verset, esetleg a művészi hajlamai is felerősödhetnek. Rövid távú negatív hatás (mert olyan is felléphet!) nagy dózis esetén lehet a gyors szívverés, rosszullét, hányinger, kiszáradás, erős éhség/szomjúság, szemvörösödés, tájékozódás elvesztése, mozgáskoordinációs zavarok. Tehát ez sem ajánlott.

Mielőtt összehasonlítanánk az alkohollal vagy a többi illegális kábítószerrel, nézzük meg a hosszú távú káros mellékhatásokat is: kisebb-nagyobb addikció, depresszió, passzivitás, életuntság, szorongás, félelemérzet, néha pánikroham, durvább esetben drog indukálta skizofrénia, bár ehhez azért kell egy alaphajlam. Ami viszont a legfontosabb, hogy az összes létező tudatmódosító szerrel ellentétben, a marihuána nem halálos. Tehát a történelem során eddig nem volt egyetlen regisztrált halálos áldozata sem. Ez azért nem mindegy!

Itthon persze ettől még illegális, és olyat kapsz a rendőrtől, ha füvet talál nálad, amilyet a fegyveres rablók is csak ritkán, nem beszélve az azt követő hosszú és drága jogi procedúráról. Miért? Mert alapvető emberi jogoddal élve elfogyasztottál, vagy elfogyasztani készültél valamit. Valamit, ami tiltott, ugyanakkor az elfogyasztásához szükséges valamennyi segédeszköz (csiga, hosszú cigi papír, őrlők, pipák, bongok stb.) adózott termékként legálisan megvásárolható bármelyik Nemzeti Dohányboltban vagy headshopban. Akkor most hogy is van ez? 

A választ viszont nem én fogom megadni rá. Ha van bármilyen észrevételetek, javaslatotok, egyetértetek, vagy vitatkoznátok, írjátok meg kommentben!

Kép: megaszar.blog.hu