Csokoládéfigura, bútor vagy épp családi ház nyomtatása? A 3D nyomtatónak gyakorlatilag már semmi sem szab határt, futótűzként terjed a világban és egyre nagyobb a felhasználási köre. De hol tudod kipróbálni ezt a lenyűgöző gépezetet Budapesten?

Egy kis elmélet:

A 3D nyomtató egy olyan eszköz – a nevében is benne van -, amely háromdimenziós tárgyakat képes alkotni különböző anyagokból digitális modellek alapján. Maga a nyomtatás úgy zajlik, hogy a gép rétegről rétegre építi fel az adott anyagból a modellt, a vékony vízszintes keresztmetszeteit egymásra helyezve. Képzeld el úgy, ahogy a hagyományos nyomtató helyezi egymásra a kinyomtatott lapokat.

Ezeket a gépeket legtöbbször prototípuskészítésnél alkalmazzák, de egyre inkább bővül a hobbi szintű felhasználása, sőt már az orvosoknak is segített egy koponyaműtét során a technológia.

Szinte hihetetlen mivé nőtte ki magát a 3D nyomtatás, és ez még csak a kezdet! Egy kínai vállalat, a WinsUn Decoration Design Engineering azzal vonult be a köztudatba, hogy tíz, ismétlem tíz házat nyomtattak ki mindössze 24 óra leforgása alatt:

Kisebb volumenű, de annál inkább elérhető a hétköznapi ember számára a csokoládéfigura nyomtatása. A ChocaByte ígérete szerint mindössze 99 dollárt kell fizetned, és otthon is nyomtatgathatsz kedvedre csokikat. Hát, nem nagyszerű?

És ha már házakat lehet nyomtatni, akkor természetesen bútorokat is, persze egyelőre csak műanyagból, de a BigRep One nyomtató egészen elképesztő alkotásokat hoz létre:

Nyilvánvaló, hogy egy 3D nyomtató nem egy olcsó mulatság, és nem mostanság fog minden egyes háztartásban alapfelszereltséggé válni, azonban van lehetőség kipróbálni ezt a nagyszerű technológiát! Méghozzá itt Budapesten, a Gadget Bárban!