Két esemény összefogása vagy két esemény versengése volt ez a pár nap? Ahogy mi érzékeltük, kicsit talán mind a kettő.

Örülhetünk annak, hogy a Design Terminál és a TONI&GUY között volt egy újabb kísérlet az összefogásra a magyar divatiparért , de azért (talán kicsit önző okokból) jobban szerettük, amikor két külön programunk is volt. Hiszen két hétvégénk is volt, arra, hogy igazán menőnek és stílusosnak, valahol New York és Párizs között érezzük magunkat.

A helyszín sokkal mesésebb volt, mint, amire számítottunk. Divatbemutató a pocsolyás beton műjégpályán? Nos, az a sátor, amit összedobtak meglepően felül múlta az eddigi divatheteink helyszíneit. Ja, és igen, Mihalik Enikő végre tényleg szerepelt magyar kifutón. Igaz mindössze egy ruhában, de végül is jó reklám volt vele kampányolni.

A backstage-feeling galéria a képre kattintva nyílik!

A Gombold Újra verseny idei döntősei megint hozták az elvárt színvonalat. Nyugodtan lehetett volna a bemutatójuk közvetlen az alumnik után, nem okoztak volna csalódást. A legjobb magyar kollekció díját egyik kedvencünk, a November tervezőtriója vitte haza. A régió legjobbjának pedig egy lengyel designert, Domi Grzybek-et választotta a neves szakmai zsűri, kiegészítő kategóriában pedig megint egy magyar kollekció, Balázs Viola és Szécsi Tamás selyemsáljai nyerték meg a 10.000 eurós díjat.

A Central European Fashion Days keretein belül beleshettünk a szlovákok, lengyelek és csehek divatéletébe is 3-3 helyi tervezőnek köszönhetően. A hazai ipart a The four, Konszánszy Dóra és Napsugár Von Bittera mesés tavaszi kollekciói képviselték. A TONI&GUY Fashion Week Budapest keretein belül értelemszerűen csak magyar designerek munkái kerültek bemutatásra.

Nekünk a top három a USE unused, Nubu és Nanushka tavaszi kollekciói voltak – na jó, három a magyar igazság, de egy a ráadás, Szegedi Kata kollekciójába is nagyon beleszerettünk.

Szegedi Kata kollekcióját a finom, de erős érzelmekkel átszőtt nagyvárosi emberi kapcsolatok, valamint Matisse 1952-es Kék aktok sorozata inspirálta, amik színekben, anyagokban és szabásvonalakban is átjöttek a ruhákon. De még a modellek sminkjén és haján is felismerhetőek ezek a jellemzők. Ahogy a stábja írta: #Budapest #Strong #Connections #Sculptured #Collage #Power #Wildheart

Nanushka darabjai a személyes utunkról és átalakulásunkról szólnak. Ez a csendes, de annál energikusabb út, a csend hangja és az „igazi ember” inspirálta. Természetes hajzuhataggal és leheletnyi, halvány sminkkel a modellek look-jában is ez az egyszerű, de nagyszerű külső jelent meg.

A bemutatók galériája a képre kattintva nyílik!

A Nubu bemutatónál már a backstage-ben járva nagyon izgatottak lettünk, hiszen közelről megnézhettük a csodás fakiegészítőket és láthattuk, ahogy azok a mesés hajzuhatagok elkészülnek. A 90 fokos, nem is hullámokba, hanem inkább háromszögekbe sütött haj már előre megsúgta nekünk a teljes kollekció hangulatát. Érdekes, modern és szolíd, kifinomult, friss és kényelmes. Egyfajta „urbánus hippi stílust” képvisel. Egyértelműen a legnagyobb szerelmünk lett az a kollekció és a TONI&GUY fodrászai által összedobott korona is.

A USE unused legnagyobb inspirációja egy tengeri science fiction, a Némó kapitány volt. Ez nem csak a kollekciói színeiben, de sziluettben és anyagainak tapintásában is megjelenik. Két saját készítésű digitális print is megjelenik a darabokon, az egyik a víz felületén tükröződő napfény, míg a másik a tengeri élőlények fosszíliájának grafikai újraértelmezése.

Mozgalmas, innovatív és modern.

A kedvenc ruhánk ebből a kollekcióból került ki, egy korall és kagyló (esetleg tört fehér, vagy maradhatunk simán fehérnél is) színű térdig érő ujjatlan ruha. Legszívesebben már a kifutón leszedtük volna a modellről csak, hogy hazahozhassuk.

Röviden és tömören, mi nagyon jól éreztük magunkat a hétvégén és végül is egyértelműen megtudtuk, mi lesz a menő jövő tavasszal. Pasztell kékek, korall és szokatlan szabás- és dekoltázsvonalak. A cipős szekrény mélyéről pedig végre előkerülhetnek a kényelmes, lapos cipők és papucsok. Nagy városi és hippi lányok modern keverékeivé válunk majd a következő szezonban.