A minap az Urániában sajtóvetítésre invitáltak. A film nem egy 6 nap 7 éjszaka, sőt a 40 nap 40 éjszaka is távol áll tőle. Nem vígjáték és igazából nem kimondottan a fiatalokhoz szól. Egyszer viszont mindenképp érdemes megnézni.

„Örülsz, hogy jó nagy szart kavartál az egész csapatban?”

A Két nap, egy éjszaka, a cannes-i filmfesztivál egyik gyöngyszeme mélypontokban és örömkönnyekben bővelkedő történet, ami arról szól, hogy mi a helyzet akkor, amikor te egy (burkoltan) nem kívánatos személy vagy – de azért kérem, értse meg ez nem ön ellen szól – és mégis küzdesz, mert nem adhatod fel.

2nap4

Szóval adott egy önmagával is vívódó főhősnőnk, Sandra (Marion Cotillard), aki egyfajta pánikbetegségéből felépülve szeretné ott folytatni, ahol abbahagyta, kezdve a munkahelyével. Azonban van itt egy kis bibi. A gyárigazgató választásra kényszerítette a dolgozókat. Sandra, vagy az 1000 eurós prémium? A szavazásnak titkosnak kellett volna lennie, egy-két embernek mégis bogarat ültettek a fülébe és mivel egy bolond százat csinál, nem volt meglepő az eredmény.

Itt kezdődik a valódi vándorcirkusz. Házalni, egyesével meggyőzni a kollégákat, hogy a bónuszról lemondva szavazzanak Sandra-ra. A válaszreakciók között volt, aki készségesen – és örömmel – lemondott az álomfizetésről, míg más dührohamot kapott és a mert megdolgozott a pénzéért és ki ez a szajha, hogy el akarja venni tőlem habitussal lekevert egyet a nőnek. Pedig miről is van szó? Megkérni valakit, hogy a pénz helyett egy kétgyerekes anyára szavazzanak.

És ez hogyan valósul meg? Megaláztatással, depresszióval, néha örömkönnyekkel megtűzdelt, csalódásokkal, elfogadással teli inkább nyomasztó, de érdekes úton keresztül, a férj maximális támogatásával.

2nap6

Így az állást sikerül megtartani, és a kollégák is örülhetnek, mert bónusz, az lesz. De még nincs heppi end, ugyanis ahhoz, hogy Sandrát visszavegyék, egy újoncnak befellegzett. A hősnőnk – mert valóban az – tehát feláll, egy bonjour kíséretében kilép az ajtón és mosolyogva sétál tova. És hogy miért? Mert volt, aki hitt benne a betegsége ellenére – ami legtöbbször csupán a kifogás kategória versenyzője volt – és megtapasztalta, hogy több szufla van benne, mint gondolná. A saját útját választotta, a munkanélküliséget, de egyben a szabadságot.

2nap

A film a Cannes-i filmfesztiválon hatalmas sikert aratott. A Két nap egy éjszaka komoly témát dolgoz fel. Érdekes megoldásokkal. Érzelmileg úgy rángat, mint egy marionett bábut. Egyszer fel, egyszer le. Kicsit vontatott és sok az a tizenhat ember, akikhez a film során elkutyagol. Az üzenete érdekes és tanulságos (kicsit olyan oravecznórás): Az önzőség és az emberi gyarlóság talán győzteseket, de lelkileg szegény embereket nevel. Fontosak az emberi kapcsolatok, az, hogy kikkel vagy körülvéve, mert egy jócskán meghatározza nézőpontodat, viselkedésedet és tulajdonképpen az egész lényedet. Ha te elég erős vagy és kitartasz, nem keresed a kifogásokat – lásd betegség, ami nem elbagatelizálandó, de itt valóban csak egy félelem volt, mi lesz, ha visszaesek, vagy nem tudom megcsinálni – és hiszel magadban, akkor bármi megtörténhet.

Ehhez elég akár egy pillanat vagy két nap és egy éjszaka.

Premier: Október 23.